Veste bună! Vaccinul AstraZeneca ar fi eficient împotriva variantei braziliene a SARS-CoV-2

Veste bună! Vaccinul AstraZeneca ar fi eficient împotriva variantei braziliene a SARS-CoV-2

Un studiu efectuat la Universitatea din Oxford arată, potrivit unor rezultate deocamdată preliminare, că vaccinul COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca este eficient împotriva variantei braziliene a noului coronavirus, a declarat pentru Reuters o sursă care are informații despre acest studiu.

Datele indică faptul că vaccinul nu va trebui modificat pentru a proteja împotriva variantei despre care se crede că ar fi proveni din orașul amazonian Manaus, a declarat sursa, care a solicitat să rămână anonimă pentru că rezultatele studiului nu au fost făcute încă publice. Sursa nu a precizat eficacitatea exactă a vaccinului împotriva acestei variante mutante, dar rezultatele complete ale studiului ar urma să fie publicate în curând, posibil chiar în cursul lunii martie.

Rezultate anterioare au indicat că vaccinul AstraZeneca – dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford – a fost mai puțin eficient împotriva variantei sud-africane, care este similară cu cea din Brazilia. Ca urmare, Africa de Sud a întrerupt, la începutul lunii trecute, utilizarea vaccinului AstraZeneca în țară, deși OMS a avertizat în privința unui exces de pesimism.

Germania a aprobat administrarea vaccinului anti-COVID AstraZeneca inclusiv persoanelor de peste 65 de ani

Varianta P1 a coronavirusului se numără printre factorii pe care epidemiologii cred că ar contribui la o creștere a cazurilor și a deceselor, iar comunitatea științifică s-a arătat îngrjorată în privința rezistenței acestei variante mutante la vaccinuri, scrie Mediafax.

Între timp, Germania a aprobat administrarea vaccinului anti-COVID AstraZeneca inclusiv persoanelor de peste 65 de ani. Și guvernul francez a autorizat utilizarea acestui vaccin pentru persoanele cu vârsta între 65 şi 75 de ani care suferă de comorbidităţi.

Inițial, recomandarea a fost să nu se administreze vaccinul persoanelor în vârstă, întrucât nu existau suficiente studii care să-i certifice eficiența. În România, vaccinul AstraZeneca se administrează, începând din 15 februarie, persoanelor cu vârste sub 55 de ani.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Articolul Veste bună! Vaccinul AstraZeneca ar fi eficient împotriva variantei braziliene a SARS-CoV-2 apare prima dată în Ciao.ro.

Ciao