20 martie, Ziua Internațională a Fericirii. 12 momente memorabile petrecute de-a lungul timpului în această zi

20 martie, Ziua Internațională a Fericirii. 12 momente memorabile petrecute de-a lungul timpului în această zi

„Să considerăm fericirea drept prima noastră datorie”, nota Nicolae Steinhardt în cartea sa, „Jurnalul Fericirii”. După un an în care am trăit mai degrabă cu f de la frică decât de la fericire, astăzi, de Ziua Internațională a Fericirii, Libertatea trece în revistă câteva momente importante care s-au petrecut într-o zi de 20 martie.

În 2018, românii erau cei mai nefericiți dintre europeni.Anul trecut, doar 3 din 10 români se declară fericiţi, iar principala sursă a acestei stări de bine, spun ei, o reprezintă familia. „Aproape 6 din 10 români spun că au găsit o nouă apreciere pentru viață”, arată un studiu realizat de Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei la începutul anului. 

„Stare de mulțumire sufletească intensă și deplină”, așa definește dexonline „fericirea”.  Aici, câteva evenimente importante pe care le putem rememora azi:

Acum 105 ani, Albert Einstein și-a publicat „Teoria generală a relativității” într-o revistă științifică germană, după ce s-a luptat cu ea timp de aproape un deceniu. Ca o consecință a ecuațiilor lui Einstein, a devenit clar că timpul și spațiul cuprind un singur continuum, a cărui formă poate fi îndoită sau deformată de gravitație, notează Goodnewsnetwork.org. 

O expoziție la Muzeul de Istorie din Berna, în omagiu Albert Einstein Foto: EPA

În 1831, s-a născut pictorul Theodor Aman, cel care a contribuit la întemeierea primelor şcoli de arte frumoase din România. 

În 1852, „Coliba Unchiului Tom”, un roman care critică sclavia practicată în S.U.A., semnat de scriitoarea Harriet Beecher Stowet este publicată în Boston.

În 1885, teatrul idiș din New York, scris și interpretat de evrei în limba idiș, se deschide cu opereta lui Goldfaden.

În 1888, a avut loc premiera primei operete în limba romani montată la Moscova, Rusia.

În 1911, se formează la New York Asociația Națională de Tenis și Squash.

În 1954, este inaugurat primul tonomat de la care se pot cumpăra ziare, în Columbia.

Primul tratament aprobat de SUA pentru HIV

Pe 20 martie 1952, Senatul Statelor Unite a ratificat un tratat de pace cu Japonia. 

Tot într-o zi ca astăzi, dar din anul 1956, Tunisia a obținut independența față de Franța. 

Pe 20 martie 1965, Dorothy Height, activistă pentru drepturile femeilor, a publicat primul ei articol, în ziarul săptămânal afro-american „New York Amsterdam News”. De-a lungul vieții sale , Height a militat, printre altele, pentru recunoașterea inegalităților la care sunt supuse femeile afro-americane.

Dorothy Height în timpul ceremoniei din 2004 în care a primit Medalia de Aur a Congresului american. În stânga, președintele George W. Bush Foto: EPA/Shawn Thew

În 1987, AZT, un medicament împotriva SIDA, a devenit primul tratament aprobat de SUA pentru HIV. Acest lucru a modificat semnificativ evoluția bolii și a pus capăt noțiunii că HIV / SIDA este o condamnare la moarte. <br>

O pungă cu AZT, medicamentul folosit contra HIV. Foto: EPA

Pe 20 martie 1985, Libby Riddles a devenit prima femeie care a câștigat cursa „Iditarod Trail Sled Dog Race”, de 1.135 mile, o celebră cursă de sănii trase de câini.

Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită anual, pe 20 martie, fiind proclamată de Adunarea Generală a ONU în data de 12 iulie 2012. „Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane”, subliniază ONU. 

În 2021, Ziua Internațională a Fericirii înseamnă și a 79-a zi din acest an. 

Libertatea