Activele jurnalistului Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel, trecute sub controlul statului rus, printr-un decret semnat de Putin

Activele jurnalistului Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel, trecute sub controlul statului rus, printr-un decret semnat de Putin

Președintele rus Vladimir Putin a transferat activele editoriale controlate de jurnalistul rus Dmitri Muratov, co-laureat al premiului Nobel pentru pace în 2021, în gestiunea temporară a statului, potrivit unui decret prezidențial publicat luni, 18 septembrie, informează Reuters.

Editura norvegiană Amedia îi transferase lui Muratov, în aprilie 2022, controlul deplin asupra tipografiilor din Rusia pe care le deținea, afirmând că acțiunile Moscovei în Ucraina fac imposibilă continuarea activității sale tipografice în Rusia.

Până acum în acest an, Putin a semnat și alte decrete prin care a preluat controlul temporar al activelor din Rusia deținute de patru companii occidentale. Liderul rus a fost de acord inclusiv, în luna iulie, cu numirea nepotului liderului cecen Ramzan Kadîrov la conducerea filialei din Rusia a producătorului francez de iaurt Danone.

Fostele active ale Amedia din Rusia poartă încă numele companiei, iar decretul semnat de Putin enumeră tipografiile din cinci orașe a căror administrare a trecut la Agenţia pentru Gestionarea Proprietăţilor Federale (Rosimuşchestvo).

Potrivit publicaţiei Novaia Gazeta, Muratov încearcă să determine autorităţile de la Moscova să renunţe la desemnarea lui ca “agent străin”.

Novaia Gazeta – ziarul editat de Muratov – a folosit anterior tipografiile Amedia, pentru edițiile sale tipărite, dar publicația și-a suspendat apariția în Rusia în 2022, ca reacţie la adoptarea unor legi care prevăd pedepse dure pentru discreditarea acţiunilor militare din Ucraina.

Mulți dintre jurnaliștii Novaia Gazeta s-au regrupat, de atunci, la o nouă publicație, în Letonia.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea