Activiști de mediu atacați și amenințați de proprietara unui gater din județul Suceava: „Îți crăp capul!”

Activiști de mediu atacați și amenințați de proprietara unui gater din județul Suceava: „Îți crăp capul!”

Doi activiști de mediu care au depistat un transport de bușteni fără aviz au fost atacați și amenințați de proprietarii unui gater, în satul Falcău, comuna Brodina, din județul Suceava. Incidentul a avut loc marți, 23 februarie. „Am formulat sesizare penală față de agresori”, a declarat Daniel Ghinghiloschi pentru StiriSuceava.net. În replică, Steluța Cojocariu, femeia care apare în imaginile înregistrate de cei doi activiști, spune că transportul era legal, iar reacția, pentru care cere scuze, ar fi fost provocată de comportamentul celor doi tineri.

Daniel Ghinghiloschi a povestit că a observat un camion încărcat cu bușteni, iar când a folosit Inspectorul Pădurii pentru a verifica numărul de înmatriculare aplicația a arătat că nu există aviz generat pentru acel camion.

El și un alt coleg, membri ai Asociației Străjerii Pădurilor, au urmărit camionul până la un gater din localitatea Falcău.

Mașina care era la un pas să-i lovească

Pe drum, între camion și mașina activiștilor s-a interpus un SUV pick-up, care a încercat să îi îndepărteze de camion.

Când au ajuns la gater, șoferul autoturismului a făcut o manevră prin care a fost aproape să-l lovească cu mașina pe unul dintre cei doi activiști. Apoi, din autoturism au coborât două persoane, un bărbat și o femeie, care i-au atacat și amenințat.

Activiștii au reușit să înregistreze câteva secvențe cu telefonul mobil.

„Închide telefonul, că îți crăp capul!”, a amenințat femeia, în timp ce încerca să îi lovească cu un lemn pe cei doi activiști.

Avizul care a apărut după ce camionul a ajuns la gater

Ghinghiloschi a precizat că un aviz pentru camionul respectiv a apărut în aplicația Sumal – Inspectorul Pădurii abia după ce autovehiculul a ajuns la gater. Avizul a fost generat de SC Ascunsu SRL, iar transportul a fost realizat de SC Artemisor SRL. 

Avizul ar fi apărut după ce camionul a descărcat buștenii la gater

„La momentul filmărilor, camionul nu apărea cu aviz pe acea încărcătura, iar ulterior patronul a scos aviz, când deja camionul era descărcat. Asta poate explica cumva atitudinea patronilor. Dacă nu aveau nimic de ascuns își puteau vedea liniștiți de treabă!”, a observat activistul de mediu Daniel Bodnar, atacat și el anul trecut, când urmărea hoții de lemne.

„Am formulat sesizare penală față de cei doi agresori”, a declarat Daniel Ghinghiloschi.

Am încredere că Poliția își va face treaba în acest caz, iar în instanță ne vom găsi dreptatea! Sunt dovezi clare că lucrurile au ajuns prea departe.

Daniel Bodnar, activist de mediu:

În replică, Steluța Cojocariu, femeia care apare în imagini, susține că transportul a fost legal, iar reacția ei ar fi fost provocată de comportamentul celor doi tineri.

Patroana gaterului: „Transportul era legal. Am fost hărțuiți”

„Am poze ale avizului de însoțire din Sumal și poze din aplicația Inspectorul Pădurii. Îmi cer scuze pentru reacția pe care am avut-o, dar am fost urmăriți și hărțuiți atât fizic, cât și verbal, în urma insultelor făcute de cei doi care au ajuns în depozitul nostru. Ne-au făcut hoți și am avut o reacție ieșită din comun, pentru care ne cerem scuze”, a fost mesajul transmis de Steluța Cojocariu. 

Avizul prezentat de Steluța Cojocariu.

Libertatea a relatat joi cazul unor tineri bătuți crunt la Orăștie, după ce au pozat un camion plin cu lemne pentru a verifica dacă e transport legal.

Foto: ȘtiriSuceava.net

Libertatea