Activitatea Curții Penale Internaționale, afectată de un incident de piraterie informatică. Avocații povestesc cât de greu se desfășoară procedurile

Activitatea Curții Penale Internaționale, afectată de un incident de piraterie informatică. Avocații povestesc cât de greu se desfășoară procedurile

Curtea Penală Internațională (CPI) funcționează cu puternice limitări ale sistemelor sale informatice după un incident de piraterie informatică, au declarat joi, 21 septembrie, surse și avocați care lucrează la tribunalul pentru crime de război cu sediul în orașul olandez Haga, potrivit Reuters.

Doi avocați de la tribunal și o sursă apropiată acestuia, care a solicitat protecția anonimatului, au spus că instituția și-a deconectat majoritatea sistemelor sale care nu se mai pot conecta la internet, că angajații nu-și pot accesa e-mailul și că angajații care lucrează de la distanță nu-și mai pot accesa documentele.

CPI a recunoscut pentru prima dată marți existența unui „incident de securitate cibernetică”, spunând că încearcă să se asigure că „activitatea de bază” a tribunalului continuă. Un purtător de cuvânt al tribunalului a refuzat joi să facă alte comentarii.

„Au fost date răspunsuri şi luate măsuri de securitate suplimentare, cu ajutorul autorităţilor ţării gazdă”, a transmis, la acel moment, jurisdicţia internaţională, într-un scurt comunicat,

Joi s-au reluat audierile în procesul a doi bărbați acuzați că au condus miliții ce au atacat civili musulmani în Republica Centrafricană.

Cu toate acestea, transmisia video în direct a tribunalului nu a fost disponibilă, iar în galeriile în care publicul și jurnaliștii pot urmări dezbaterile nu a existat sunet, le-a spus presei personalul tribunalului.

„În calitate de echipă de apărare, avem acces limitat la sistemele judiciare”, a declarat pentru Reuters avocatul Geert-Jan Knoops, care îl reprezintă pe unul dintre suspecți, Patrice-Edouard Ngaissona. Knoops a fost prezent joi la tribunal.

Ngaissona și coacuzatul Alfred Yekatom au pledat nevinovați în fața Curții.

CPI este un tribunal internațional permanent înființat în 2002 pentru a judeca crimele de război și crimele împotriva umanității.

Mylene Dimitri, care îl apără pe Yekatom, a precizat pentru Reuters că făcea schimb de informații cu alte părți implicate în proces folosind unități flash USB și dosare de hârtie. Asta înseamnă că livrează personal informațiile de la un birou la altul, deoarece sistemul obișnuit de partajare electronică a fișierelor și de e-mail al tribunalului nu funcționează.

Acest lucru „ne încetinește”, a spus ea, adăugând că, în timpul procedurilor, au fost audiați doar martorii prezenți în sală, iar mărturiile prin videoconferință ale altora au fost amânate.

Mylene Dimitri a precizat că a făcut presiuni pentru ca procedurile să continue chiar și cu restricții, pentru a evita ca procesul clientului său să fie prelungit.

„Nu avem nicio idee cât timp va continua această situație”, a adăugat ea.

Foto: Profimedia Images

Libertatea