Agenția Europeană pentru Medicamente, conferință de presă despre vaccinul AstraZeneca la ora 17:00

Agenția Europeană pentru Medicamente, conferință de presă despre vaccinul AstraZeneca la ora 17:00

Agenția Europeană pentru Medicamente anunță astăzi noi informații în legătură cu posibila legătura între vaccinul anti-Covid dezvoltat de compania AstraZeneca şi formarea de tromboze, anunță instituția într-un comunicat, citat de AFP.

Conferința de presă online se va concentra pe „finalizarea analizării semnalului de alarmă” în ceea ce privește acest vaccin, a precizat EMA.

Conferința de presă online a EMA are loc la o zi după ce o declarație a unui oficial din cadrul instituției a făcut valuri în Europa. Într-un interviu acordat în presa italiană, acesta a spus că „există clar o legătură” între cazurile de tromboză și vaccinul. „Cu toate acestea, ce cauzează această reacție, încă nu știm”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, pentru Il Messaggero.

Ulterior, EMA a anunțat că se află în continuare în procedura de evaluare pentru a afla dacă vaccinul AstraZeneca anti-COVID poate fi potenţial asociat cu cazurile rare de formare a cheagurilor sangvine.

Pe 18 martie, autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a spus că nu poate exclude o legătură între vaccin și cheagurile de sânge, dar a stabilit că beneficiile vaccinului depășesc eventualele riscuri.

Anunțul a fost făcut după ce mai multe țări din UE au suspendat administrarea acestui ser, după depistarea primelor cazuri de tromboze la persoanele inoculate cu acest vaccin.

Multe dintre ele au reînceput ulterior vaccinările, după ce EMA a susținut, pe 18 martie, că beneficiile depășesc riscurile. Au fost însă și state, precum Danemarca și Norvegia, care au decis să nu reia vaccinarea cu AstraZeneca.

Libertatea