Aleksei Navalnîi a intrat în greva foamei. Rivalul lui Putin denunță lipsa îngrijirii medicale în penitenciar

Aleksei Navalnîi a intrat în greva foamei. Rivalul lui Putin denunță lipsa îngrijirii medicale în penitenciar

Condamnat la doi ani și opt de închisoare, disidentul rus Aleksei Navalnîi, 44 de ani, a anunțat miercuri că intră în greva foamei, pentru a atrage atenția asupra tratamentelor la care este supus în penitenciarul cu regim dur în care a fost mutat, relatează Mediafax.

„Declar greva foamei pentru a cere aplicarea unei legi şi pentru a fi lăsat un medic să vină să mă consulte”, a anunțat Aleksei Navalnîi pe contul său de Instagram, potrivit Agenţiei France-Presse şi publicaţiei belgiene La Libre.

Navalnîi continuă să acuze dureri de spate şi la picioare. Săptămâna trecută, a spus că este privat de somn în penitenciar şi a depus o plângere pentru „acte de tortură”.

„Mă privează de somn, sunt trezit de opt ori pe noapte, este vorba de acte de tortură prin privarea de somn”, a reclamat el.

„Din punctul meu de vedere, starea sa de sănătate este problematică, toată lumea se teme pentru starea sa de sănătate şi pentru viaţa sa”, a declarat și Olga Mihailova, avocata disidentului, precizând că Navalnîi are „dureri puternice” de spate şi la piciorul drept.

În schimb, Serviciul rus al penitenciarelor a susţinut că Aleksei Navalnîi, aflat în închisoarea Pokrov, situată în regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova, are o stare „stabilă şi satisfăcătoare”.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la începutul lunii februarie pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare.

FOTO: EPA

Libertatea