Alexandru Rafila, despre situația de la Spitalul Foișor: Nu a existat niciun fel de consens cu Corpul Medical care să agreeze evacuarea

Alexandru Rafila, despre situația de la Spitalul Foișor: Nu a existat niciun fel de consens cu Corpul Medical care să agreeze evacuarea

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a vorbit despre situația de la Spitalul de Ortopedie Foișor, unde 105 pacienți internați au fost evacuați cu scandal vineri seară pentru ca spitalul să devină unitate COVID. Deputatul PSD spune că nu a existat consens cu medicii pentru transferul pacienților și l-a criticat pe ministrul Săntății, Vlad Voiculescu, pentru lipsa de organizare, potrivit G4media.

Alexandru Rafila a susținut vineri seară la Antena3 că Vlad Voiculescu „a pierdul controlul pandemiei”.

De asemenea, vicepreședintele Camerei Deputaților a spus că a constatat încă de săptămâna trecută lipsa de organizare a Ministerului, când Voiculescu i-a convocat în ședință, sâmbătă seara, pe directorii de Spitale din București, ca să afle ce se poate face în legătură cu relocarea acestor spitale, încât o parte din ele să poată trata pacienţi COVID.

Mi se părea ciudat ca sâmbătă seara să constaţi, că trebuie să faci o şedinţă cu directorii spitalelor din Bucureşti, când problema era cunoscută de luni de zile. Era menţionată în presă, în scris, moţiunea simplă depusă de Partidul Social Democrat, şi nu se întâmplase absolut nimic.

Alexandru Rafila la Antena3:

Medicul a mai adăugat că și-a exprimat încă de atunci surprinderea, iar acum a constat că s-au apucat să evacueze pacienții de la Spitalul Foișor tot noaptea și fără ca în prealabil să fie existat o consultare sau un acord din partea Corpulul Medical de la Spitalul Foişor.

Vă spun, pe surse, că nu a existat niciun fel de consens cu Corpul Medical de la Spitalul Foişor care să agreeze acest tip de comportament. Deci, Corpul Medical de la Spitalul Foişor a fost ignorat, iar acest ordin care este semnat de Vlad Voiculescu, probabil că este semnat şi de domnul Arafat, nu ştiu.

Alexandru Rafila:

Pacienții din spitalul Foișor, specializat în ortopedie, au fost evacuați vineri seară, în urma unui ordin emis de șeful DSU Raed Arafat și avizat de ministrul Vlad Voiculescu. Autoritățile spun că au luat această decizie deoarece unitatea are 20 de paturi ATI neocupate, iar situația cazurilor grave de COVID din București se înrăutățește de la o zi la alta.

Spitalul de Ortopedie Foișor din București are 26 de paturi ATI și 6 medici ATI, iar eliberarea paturilor se impunea pentru că „de mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei”.

Cu toate astea, unitatea a informat pe 2 aprilie Ministerul Sănătății asupra faptului că nu poate primi pacienți COVID.

Printre motivele invocate pe 2 aprilie se numără lipsa accesului permanent la laborator şi la un computer tomograf cu eliberarea rezultatelor inclusiv de la distanţă.

Libertatea