Alexandru Rafila spune că cifrele reale ale pandemiei nu sunt cunoscute

Alexandru Rafila spune că cifrele reale ale pandemiei nu sunt cunoscute

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, apreciază că numărul zilnic de cazuri raportate este mic, în comparaţie cu situaţia care se regăseşte în spitale şi în secţiile de Terapie Intensivă, care sunt pline, a informat news.ro.

„Acest val trei s-ar putea să ţină o perioadă de circa şase săptămâni, când sper să intrăm într-un trend descrescător. Problema noastră este următoarea: mergem pe un trend crescător real sau nu? Pentru că  în momentul de faţă vedem pe secţiile de Terapie Intensivă şi spitale că se ocupă în proporţie tot mai mare şi noi, aparent, suntem pe un platou”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24, miercuri seară, conform news.ro.

Reprezentantul României la OMS a adăugat că cifrele reale nu sunt cunoscute, astfel că nu se poate estima cu precizie cât va dura cel de-al treilea val al pandemiei.

„Suntem la 6.000 – 6.500 de cazuri raportate zilnic. E o mare diferenţă. Ţări care au avut situaţia din ATI şi spitale similară cu a României din acest moment raportau zilnic nu 6.000 de cazuri, ci raportau zilnic 18.000 de cazuri. Este în mod evident clar că cifrele nu sunt cunoscute. Eu nu pot să spun că valul trei va dura 45 sau 60 de zile sau 30 de zile”, a precizat Rafila.

Medicul a subliniat apoi că estimarea este legată de două elemente extrem de importante.

„Primul este testarea corectă şi identificarea cât mai rapidă a persoanelor infectate şi izolarea lor şi a doua condiţie, care din păcate in momentul de faţă reprezintă o mare vulnerabilitate, este lipsa parteneriatului dintre Guvern şi populaţie şi lipsa de încredere. O populaţie neîncrezătoare care nu aude decât baliverne la televizor, în mod evident nu va fi solidară cu aceste măsuri”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Autoritățile române au anunțat astăzi, 31 martie, 6.156 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, după efectuarea a 41.554 de teste.

Au murit 129 de persoane, în vreme ce numărul pacienților internați la ATI a atins un nou nivel fără precedent – 1.412.

Libertatea