Anchetă în Franța, după ce în presă au apărut imagini cu petreceri clandestine din Paris, la care ar fi participat și miniștri

Anchetă în Franța, după ce în presă au apărut imagini cu petreceri clandestine din Paris, la care ar fi participat și miniștri

Autoritățile franceze au deschis o anchetă după ce în presă au apărut informații conform cărora mai mulți miniștri ar fi participat la petreceri clandestine în Paris, la care nu se poartă mască și nu se respectă măsurile de distanțare socială, informează Agerpres, care citează AFP.

Postul de televiziune M6 a difuzat vineri seară un reportaj cu camera ascunsă într-un loc prezentat drept ”un restaurant clandestin situat în cartierele selecte”, unde participanții și chelnerii nu poartă mască și nu respectă distanțarea socială. În imagini pot fi văzuți zeci de invitați fără măști, unii îmbrățișându-se.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”fr” dir=”ltr”>Caviar, champagne, menus de grands chefs et retrait du masque obligatoire…Nos journalistes ont pu pénétrer dans ces fêtes clandestines de haut standing qui se tiennent actuellement à Paris. <br>?<a href=”https://twitter.com/frvignolle?ref_src=twsrc%5Etfw”>@frvignolle</a> Armelle Mehani et <a href=”https://twitter.com/CyrielleStadler?ref_src=twsrc%5Etfw”>@CyrielleStadler</a> en exclusivité pour le ?<a href=”https://twitter.com/hashtag/19h45?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#19h45</a> <a href=”https://t.co/ClXpIWrVwZ”>pic.twitter.com/ClXpIWrVwZ</a></p>&mdash; M6info (@m6info) <a href=”https://twitter.com/m6info/status/1378089447271596038?ref_src=twsrc%5Etfw”>April 2, 2021</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

”Caviar, șampanie, meniuri de la bucătari de top și îndpărtarea măștii obligatorii… Jurnaliștii noștri au putut intra la aceste petreceri clandestine de înaltă calitate, care se desfășoară în prezent la Paris”, au postat jurnaliștii de la M6 pe contul de Tweeter al televiziunii.

Restaurantele și barurile sunt închise în Franța de la sfârșitul lunii octombrie, mai arată sursa citată.

Subiectul a fost dezbătut în presă și pe rețelele de socializare

Unul dintre organizatorii intervievați s-a prezentat drept ”colecționar”. ”Am luat cina săptămâna aceasta în două sau trei restaurante care sunt așa-zise clandestine, împreună cu unii miniștri. Asta mă face să mă amuz oarecum. Suntem într-o democrație. Facem ce vrem”, se aude vocea acestuia, în fundal.

Autoritățile s-au sesizat și au deschis o anchetă pentru a stabili ”cine au fost eventualii organizatori și participanți”.

Duminică, petrecerile clandestine au fost la un moment dat cel mai popular subiect pe Tweeter, care a circulat sub hashtagul #OnVeutLesNoms (vrem numele). Subiectul a fost menținut în atenție de declarațiile unor miniștri, care au fost chestionați pe această temă în emisiunile de la radio și televiziune.

Se cer numele miniștrilor care ar fi participat la petreceri

Ministrul pentru cetățenie, Marlene Schiappa, a spus că, dacă se dovedește că au partic ipat, miniștrii trebuie amendați, ”penalizați ca orice cetățean”. Ea a aprobat și o internaută, care a spus că aceștia ar trebui ”să dispară din guvern”.

Unii dintre colegii săi din executiv au spus că este exclus că este exclus ca un membru al guvernului să fi participat la astfel de dineuri. ”Nu cred absolut deloc”, a spus Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al guvernului.
„Aş fi curios ca acest proprietar de restaurant să dea numele miniştrilor dacă este atât de bine informat”, a spus ministrul Economiei, Bruno Le Maire.

Ministrul de interne, Gerald Darmanin, a sesizat la rândul lui prefectura poliției din Paris, care a deschis o anchetă administrativă.
”Regula este aceeaşi pentru toată lumea. Nu există două tipuri de cetăţeni, cu cei care au dreptul de a face petreceri şi cei care nu au acest drept”, a declarat el.

Libertatea