Andrei Kadas, fost consilier judeţean PNL, şi fostul fost şef al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, trimişi în judecată de DNA

Andrei Kadas, fost consilier judeţean PNL, şi fostul fost şef al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, trimişi în judecată de DNA

Andrei Kadas, fost consilier judeţean PNL în Braşov, Ramona Ionescu, fost manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, şi alţi trei inculpaţi, aflaţi în arest la domiciliu, au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul care vizează achiziţii supraevaluate la unitatea medicală.

La începutul lunii decembrie 2020, Andrei Kadas, fost consilier judeţean PNL, şi Ramona Ionescu, fost şef al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, erau reţinuţi de DNA în dosarul privind achiziţiile supraevaluate efectuate de spital.

Procurorii arată că inculpaţii au făcut în așa fel încât spitalul a achiziționat un robot împotriva infecțiilor nosocomiale, cu un preț mai mult decât dublu, plătind pe el 949.000 de lei. Valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei.

Şpagă de 25.000 de euro pentru un aparat care nu funcţionează

“În perioada iulie 2019 – septembrie 2020, inculpatul Kadas Iluna Marius Andrei, președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, ar fi pretins și primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul inculpatului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) pentru a-și exercita influența pe care a pretins că o are asupra managerului Ionescu Ramona Delia și asupra referentului Nedelea Gheorghe, ambii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov”, arată DNA.

Procurorii susţin că “atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziție s-ar fi realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a inculpaților Ionescu Ramona Delia și Nedelea Gheorghe, care ar fi avizat și semnat documentele care au stat la baza achiziției aparatului medical în condițiile în care investiția nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcțiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent”.

Spitalul de Boli Infecțioase Brașov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 949.620 lei. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză, mai arată DNA.

Andrei Kadas, consilier local PNL în Brașov, a apărut în atenția publică după ce, pe 13 februarie 2020, a acuzat că mascații i-ar fi intrat din eroare și cu violență în casă, însă Libertatea a scos la iveală legăturile de afaceri dintre liberalul Kadas și liderul de clan interlop ”Vio” Alexa,.

Libertatea