Apa lacului IOR din Capitală este roșie de trei săptămâni. ONG-urile avertizează că dejecțiile deversate sunt cauza

Apa lacului IOR din Capitală este roșie de trei săptămâni. ONG-urile avertizează că dejecțiile deversate sunt cauza

Apa lacului IOR din Capitală are o culoare neobișnuit de roșie de circa trei săptămâni, iar autoritățile fac cercetări pentru a vedea care este explicația fenomenului, informează Digi24.

Bucureștenii sunt uimiți de ceea ce văd și au opinii diferite. „E roșie de la un capăt la altul, nu am văzut niciodată așa”, spune o trecătoare, conform sursei citate.

„Cred că e vorba de alge, poate s-au descompus”, este de părere un locuitor din zonă.

Unii bucureșteni cred că este vorba despre frunze moarte, care au colorat apa, în timp ce alții se gândesc că în lac au fost aruncate substanțe de curățare. „Toxic nu este, pentru că sunt multe păsări care stau în apă. Nu am mai văzut un astfel de fenomen și stau de ceva vreme în zonă”, spune un alt locuitor.

ONG: Ceea ce se află în lac „este foarte periculos pentru om”

Reprezentanții organizațiilor de mediu susțin însă că altele ar putea fi cauzele.

„Tot ce înseamnă fecale, grosier și lichid, s-au deversat și se deversează în continuare în lac. Trei surse trebuie verificate urgent!”, a spus Dan Trifu, președintele Fundației Eco-Civica. El a subliniat că ceea ce se află în lac „este foarte periculos pentru om”, iar populația trebuie să aibă grijă. „Probabil trebuia să închidem tot parcul și să nu mai permitem accesul!”, a mai afirmat Trifu.

Probe de apă din lac, duse la analize

Primăria
Sectorului 3 a informat că în acest moment așteaptă buletinele de
analiză a apei, conform Digi24.

La rândul său, Garda de Mediu a transmis că un posibil poluator a fost identificat. „Au fost prelevate probe din lacul IOR, rezultatele au venit și ne indică un potențial poluator”, a declarat Andrei Corlan, comisar în cadrul Gărzii de Mediu București, potrivit sursei citate.

Libertatea