Aproape o treime din cei programați să se vaccineze cu AstraZeneca au renunțat

Aproape o treime din cei programați să se vaccineze cu AstraZeneca au renunțat

Aproape 100.000 de persoane nu s-au prezentat pentru a fi vaccinați cu AstraZeneca sau și-au anulat programarea în platformă, arată coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță.

Reticiența vine pe fondul controverselor privind vaccinul produs de compania AstraZeneca și Universitatea din Oxford. Un oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a afirmat, marți, că există „o legătură” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză.

„Mai ales din perioada lunii martie, de când au început aceste semnale de evenimente tromboembolice, până la acest moment au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre persoanele programate, care şi-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, care şi-au anulat programarea, ceea ce reprezintă 28% dintre cei care confirmaseră programarea. Da, este un procent mare. Avem aproape 1/3 dintre persoanele programate care nu s-au prezentat. Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toţii”, a declarat Valeriu Gheorghiță în conferința săptămânală de presă.

El a arătat că nu se așteaptă la o retragere a autorizării de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca în urma ultimelor controverse.

„Apreciem absolut firească şi legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Este nevoie de mai multă informare. Avem nevoie de mai multe informaţii oficiale de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi pot să vă asigur pe toţi că şi noi, la rândul nostru, cei care luăm decizii, avem nevoie de mai multe informaţii”

Numeroase țări din Uniunea Europeană au suspendat administrarea acestui vaccin, la jumătatea lunii martie, după depistarea primelor cazuri de tromboze. Multe au reînceput la scurt timp vaccinările, după ce EMA a anunțat că vaccinul este „sigur și eficient”, dar fără să excludă la momentul respectiv o legătură între tromboze și vaccin,

Între timp unele state, precum Olanda sau Germania, au revenit asupra deciziei și nu mai recomandă vaccinul sub vârsta de 60 de ani.

În România nu au fost confirmate cazuri de tromboză de „ sinus venos cerebral” asociate cu vaccinarea.

„ Sunt cazuri, de altfel extrem de rare, care merg de la o frecvenţă de la unu la 100 de mii, până la unu la un milion, în funcţie de numărul de cazuri raportate în fiecare ţară. Cred că trebuie să aşteptăm precizările Agenţiei Europene a Medicamentului, stabilirea frecvenţei, stabilirea unui profil de risc şi, de asemenea, recomandările pe care, repet, cu toţii le aşteptăm”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Libertatea