Benjamin Netanyahu afirmă din nou că nu va exista o încetare a focului dacă ostaticii ținuți de Hamas în Fâșia Gaza nu vor fi eliberați

Benjamin Netanyahu afirmă din nou că nu va exista o încetare a focului dacă ostaticii ținuți de Hamas în Fâșia Gaza nu vor fi eliberați

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică, 5 noiembrie, că atât timp cât ostaticii luați de Hamas pe 7 octombrie sunt în continuare în captivitate, luptele vor continua, relatează Reuters și Al Jazeera.

„Nu va exista nicio încetare a focului fără întoarcerea ostaticilor noștri. Le spunem acest lucru atât dușmanilor noștri, cât și prietenilor noștri: vom continua până când îi vom învinge”, a afirmat Netanyahu, referindu-se la Hamas, într-o declarație în fața piloților de la baza aeriană Ramon din sudul Israelului.

Nu este prima dată când prim-ministrul israelian exclude o încetare a focului în războiul cu Hamas. La finalul lunii octombrie, el spunea că „apelurile la încetarea focului sunt un apel către Israel să se predea Hamas, să se predea terorismului, să se predea barbariei. Asta nu se va întâmpla. Biblia spune că există un timp pentru pace și un timp pentru război. Acesta este un timp pentru război”.

Nici Statele Unite nu susțin o încetare a focului. Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat sâmbătă, prezent la o întâlnire cu mai mulți lideri din Orientul Mijlociu, că o încetare a focului ar permite Hamas să se regrupeze și să atace din nou Israelul.

Șeful diplomației americane a făcut însă apel la organizarea de „pauze umanitare”.

În urma atacului lansat asupra teritoriului Israelului pe 7 octombrie, Hamas a luat ostatici peste 200 de oameni, în timp ce 1.400 au fost uciși.

Israelul a ripostat cu atacuri aeriene și o incursiune terestră în Fâșia Gaza, peste 9.700 de palestinieni fiind uciși de la începutul războiului.

Foto: Hepta

Libertatea