Brazilia a depăşit pragul de 4.000 de decese zilnice cauzate de COVID-19

Brazilia a depăşit pragul de 4.000 de decese zilnice cauzate de COVID-19

La puţin peste două săptămâni după ce s-au înregistrat pentru prima oară peste 3.000 de noi decese zilnice legate de COVID-19, Brazilia depășit şi pragul de 4.000 de morţi cauzate de noul coronavirus, potrivit BBC. Asta în timp ce noua tulpină mult mai contagioasă crește numărul de infectări zilnice, iar președintele Jair Bolsonaro continuă să se opună oricăror măsuri de blocare pentru a stopa răspândirea Covid.

Cifrele prezentate marţi de Ministerul brazilian al Sănătăţii arată că 4.195 de persoane au murit în ziua anterioară, ceea ce a ridicat numărul total al deceselor la 336.947, confirmându-se, de asemenea, peste 13.1 milioane de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.

Spitalele sunt pline, oamenii mor pe măsură ce așteaptă tratamentul în unele orașe, iar sistemul de sănătate este pe punctul de a se prăbuși în multe zone, scrie BBC. De asemenea, medicamentele pentru pacienţii cu COVID-19, inclusiv intubaţia, sunt pe cale să se epuizeze.

Asta în timp ce noua variantă a coronavirusului este mult mai contagioasă și crește numărul persoanelor infectate. Mai mult, președintele Jair Bolsonaro continuă să se opună oricăror măsuri de blocare pentru a stopa numărul cazurilor.

El susține că daunele aduse economiei sunt mai grave decât efectele virusului în sine și a încercat să anuleze unele dintre restricțiile impuse de autoritățile locale în instanțe. Într-o conferință de presă susținută, marți, acesta a criticat măsurile de carantină, susținând că duc la obezitate, depresie și șomaj. În schimb, nu a comentat numărul mare de decese raportate într-o singură zi.

Covid-19: 3 milioane de victime pe tot globul

Între timp, bilanțul deceselor legate de noul coronavirus a depășit pragul de 3 milioane la nivel global, în condițiile în care un nou val de cazuri pune în dificultate majoritatea statelor care fac eforturi pentru a accelera campania de vaccinare a populației.

Oficialii din domeniul sănătăţii dau vina pe mai multe variante, detectate pentru prima dată în Regatul Unit şi Africa de Sud, pe lângă oboseala publică generată de restricţii.

Potrivit unui bilanţ al Reuters, a fost nevoie de mai mult de un an pentru ca numărul total de morţi să ajungă la 2 milioane. Următoarele 1 milion de decese au fost adăugate în aproximativ trei luni.

Libertatea