Caniculă, de azi, în aproape toată țara. Care sunt zonele vizate de cod galben și cod portocaliu

Caniculă, de azi, în aproape toată țara. Care sunt zonele vizate de cod galben și cod portocaliu

Administrația Națională de Meteorologie a emis marți prima avertizare cod portocaliu de caniculă din acest an. Meteorologii anunță un val de căldură și disconfort termic accentuat începând de marți, pentru mai multe zone din țară.

Codul galben de caniculă valabil marți vizează județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, unde „vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic va fi în creștere. În vestul și sud-vestul teritoriului și izolat în rest indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 34 și 37 de grade, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 19…20 de grade”, anunță ANM.

În același timp, tot pentru marți au fost emise coduri galbene de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru mai multe zone.

Marți, între 12.00 și 22.00, în zonele de munte, în Oltenia, Dobrogea, local în Moldova, Muntenia și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25….40 l/mp.

Un alt cod, valabil de marți, ora 22.00, până miercuri, ora 10.00, în județele Constanța și Tulcea instabilitatea atmosferică se va menține accentuată. Vor fi ploi torențiale și descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși 25….35 l/mp și izolat 50 l/mp.

Un cod portocaliu de instabilitate atmosferică vizează marți, de la 12.00 la 22.00, județele Tulcea, Galați, Brăila și Vaslui – vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp.

Un alt doilea cod de caniculă emis de ANM se întinde pe perioada 23-25 iunie. Acesta vizează toată țara.

„În intervalul menționat valul de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat. Miercuri (23 iunie), va fi caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei, iar joi și vineri (24 și 25 iunie) în toate regiunile. Maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade (nopți tropicale)”, se arată în comunicatul ANM.

În județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfortul termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade Celsius, iar în cursul nopții nu vor coborî, în general, sub 22…25 de grade Celsius.

Potrivit sursei citate, joi și vineri , disconfortul termic se va accentua și în Oltenia, Maramureș și în cea mai mare parte a Transilvaniei, pentru care a fost emis un cod portocaliu de caniculă.

Libertatea