Cât de performante sunt tabletele oferite elevilor de Ministerul Educației. Doi specialiști IT: „Nu sunt dispozitive nici măcar din gama medie”

Cât de performante sunt tabletele oferite elevilor de Ministerul Educației. Doi specialiști IT: „Nu sunt dispozitive nici măcar din gama medie”

Doi specialiști IT au explicat pentru Școala 9 caracteristicile tehnice ale tabletelor cumpărate de Ministerul Educației pentru programul „Școala de acasă”. Sunt potrivite pentru activitatea de la școala online, dar dacă vor fi folosite mai mult, nu vor atinge doi ani de viață, cred aceștia.

Ministerul Educației a livrat 250.000 de tablete către copiii care nu aveau cum să se conecteze la orele online. Acum, fac în continuare școală de acasă în jur de jumătate de milion de elevi. 

Doi specialiști IT au analizat pentru Școala 9 tableta Vonino Magnet M50 care a ajuns la cei mai mulți dintre elevii înscriși în programul „Școala de acasă”. Diferențele tehnice între modelele de tablete sunt foarte mici. Prețul unitar pentru o tabletă a fost, cel mai mic, de 503 lei, fără TVA. De asemenea, în acest preț intră și conexiunea la internet pentru o perioadă de 24 de luni.

O tabletă fiabilă

„Chiar dacă nu vorbim de specificații de top pentru această tabletă, totuși, reușește să fie una fiabilă, oferind și o autonomie a bateriei relativ bună, grație acumulatorului de 6000 mAh”, e de părere specialistul în analiza de date Antonio Glodeanu, de la Ana Online Solutions.

Despre ecranul tabletei, acesta spune că „este unul mediu ca performanță, însă putem spune că e suficient pentru a face teme online, a citi documente și a urmări lecția video predată de profesor”.

„Aceasta nu este un dispozitiv nici măcar din gama medie, ci mai degrabă din gama entry-level”, crede Bogdan Cazacu, CEO-ul SecretChip Consulting.

Dacă sunt folosite doar pentru școală, tabletele pot ține în jur de doi ani, dar cum deja au început să apară filmulețe pe internet despre cum „deblochezi” tableta ca să mai adaugi aplicații, e posibil ca după un an și jumătate să nu mai poată fi folosite. 

Citiți și cum să protejați tabletele ca să aibă o viață mai lungă, pe Școala 9. 

Libertatea