Cazul profesorului francez, decapitat într-un atac terorist: Eleva care a declanșat o campanie online împotriva lui recunoaște că a mințit

Cazul profesorului francez, decapitat într-un atac terorist: Eleva care a declanșat o campanie online împotriva lui recunoaște că a mințit

Eleva în vârstă de 13 ani din Franța, care a declarat că profesorul Samuel Paty, decapitat anul trecut de un extremist musulman, îi invitase pe elevii musulmani să părăsească clasa, pentru a nu fi martori la momentul în care el le arăta caricaturi cu profetul Mahomed, a recunoscut că a răspândit informații false. Fata nici nu era în clasă la momentul acela, potrivit BBC, citată de Digi24.

Eleva s-a plâns la acel moment tatălui ei că profesorul le-a cerut elevilor musulmani să iasă din clasă, în timp ce el le arăta celorlalți caricaturile cu Mahomed, la un curs despre libertatea de exprimare și blasfemie.

Acuzațiile fetei l-au făcut pe tatăl ei să depună o plângere la adresa profesorului și a demarat o campanie online împotriva lui.

În realitate, fata nu a fost prezentă la momentul în care profesorul le-a prezentat caricaturile. De fapt, i le arătase o colegă, potrivit declarațiilor fetei, citate de presa franceză.

A mințit pentru că se simțea prinsă într-o capcană, deoarece colegii ei o rugaseră să fie purtătoarea lor de cuvânt.

Avocatul fetei pentru AFP:

Procurorii au spus că a existat o „legătură de cauzalitate” între campania de denigrare online și uciderea lui Paty.

Eleva a fost acuzată de calomnie, în vreme ce tatăl ei și un cleric musulman sunt acuzați de complicitate la ucidere.

Samuel Paty, în vârstă de 47 de ani, profesor de istorie-geografie, a fost ucis în octombrie anul trecut cu cuțitul de un rus de origine cecenă, într-un atac terorist dintr-o suburbie vestică a Parisului.

Atacatorul, în vârstă de 18 ani, a mers la școala unde preda Samuel Paty și le-a cerut elevilor să îi arate care este profesorul.

L-a urmărit apoi pe Paty, care mergea pe jos către casă, și l-a înjunghiat de mai multe ori în zona capului, iar apoi l-a decapitat.

El a fost împușcat de poliție la scurt timp după ce l-a ucis pe profesorul Samuel Paty.

Foto: Epa

Libertatea