Ce probleme de vedere pot apărea odată cu înaintarea în vârstă (PUBLICITATE)

Ce probleme de vedere pot apărea odată cu înaintarea în vârstă (PUBLICITATE)

Problemele de vârstă sunt comune, aspecte inevitabile ale procesului de îmbătrânire. Unele afecțiuni sunt doar deranjante, în timp ce altele pot duce la pierderea vederii dacă sunt lăsate netratate. Soluția pentru a preveni apariția complicațiilor constă în detectarea timpurie a bolii. În acest sens, controlul oftalmologic periodic este esențial și chiar indicat după vârsta de 50-55 de ani. În cele ce urmează poți citi despre câteva dintre cele mai comune probleme de vedere asociate înaintării în vârstă.

Uscarea ochilor

După 40 de ani, producția de lacrimi începe să scadă. Drept urmare, începând cu vârsta de 60 de ani încep să apară primele simptome ale ochilor uscați: senzația de usturime, înțepătură sau arsură în ochi, sensibilitate la lumină, senzatie de nisip in ochi, vedere încețoșată. 

Este recomandat să mergi la doctor dacă aceste simptome apar regulat. Medicul specialist îți poate recomanda medicamente pentru a reduce iritația ochiului sau picături pentru controlul inflamației.

În cazurile severe pot fi necesare introducerea unor inserturi oculare, care acționează pe post de lacrimi artificiale. Acestea se introduc în partea de jos între pleoapa inferioară și globul ocular. Uneori, este posibil să fie nevoie de medicamente care stimulează producția de lacrimi. Dacă problema persistă, există intervenții chirurgicale care împiedică pierderea de lacrimi, dar și lentile speciale pentru persoanele care se confruntă cu această problemă. 

Cataracta

Apare ca urmare a degradării proteinelor de la nivelul cristalinului, iar majoritatea cazurilor de cataracta afectează persoanele vârstnice. Potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA, până la vârsta de 80 de ani aproximativ 70% dintre persoane dobândesc această afecțiune. Cataracta se remarcă prin următoarele simptome: vedere încețoșată, dificultate la vederea pe timp de noapte, sensibilitate la lumină, nevoia de iluminat adaptat pentru citit sau alte activități, vederea de halouri în jurul luminii. La început, senzația de încețoșare poate afecta o mică parte a cristalinului, astfel că nu observi imediat problemele de vedere. Pe măsură ce cataracta progresează, începe să distorsioneze imaginile văzute. 

Singura modalitate de tratare a cataractei constă în înlocuirea cristalinului cu o lentilă artificială transparentă. În cazurile în care există alte probleme oculare care împiedică folosirea unei lentile artificiale, medicul specialist poate recomanda ochelari de vedere. 

Miodezopsie

Miodezopsia, numită popular și „musculițe zburătoare”, se referă la acele mici puncte sau linii care apar pe umoarea vitroasă, zona din spatele ochilor. Acestea se mișcă atunci când îți miști ochii și sunt sesizabile mai ales atunci când te uiți într-o zonă luminată simplă, așa cum este cerul albastru sau un perete. În general, sunt inofensive și doar deranjează vederea, însă dacă observi o creștere a numărului acestora sau apariția bruscă, este indicat să mergi la o consultație de specialitate. Ar putea fi un indiciu pentru o afecțiune mai gravă, așa cum este dezlipirea de retină.

Majoritatea cazurilor de miodezopsie nu necesită tratament. Odată ce știi că aceste musculițe nu cauzează probleme, vei putea să le observi din ce în ce mai puțin. Totuși, dacă acest fenomen a apărut ca urmare a diabetului sau a existenței unei inflamații, prin tratarea acestora se va ameliora și miodezopsia. 

Glaucom

Glaucomul este în topul afecțiunilor care duc la orbire în cazul persoanelor de peste 60 de ani. Boala apare deoarece fluidele din ochi nu sunt eliminate eficient, se acumulează și astfel crește presiunea intraoculară. Lăsată netratată, poate afecta nervul optic. Se manifestă prin probleme ale vederii periferice, frecvent în ambii ochi, dureri de cap, dureri de ochi, greață și/sau vărsături, vedere încețoșată, înroșirea ochilor, halouri în jurul luminii.

Problemele cauzate de glaucom nu sunt reversibile, însă urmarea tratamentului și controlul periodic pot încetini sau chiar preveni pierderea vederii, în special dacă boala este detectată timpuriu. 

Tratamentul glaucomului constă în reducerea presiunii intraoculare. În funcție de caz, medicul oftalmolog poate recomanda picături cu rețetă, medicamente orale, intervenție chirurgicală sau tratament cu laser.

Degenerescență maculară

Degenerescența maculară reprezintă un alt factor în pierderea vederii. Această boală afectează macula, zona centrală a retinei, responsabilă cu vederea în linie dreaptă și cu distingerea culorilor. Se remarcă prin distorsionarea vederii (liniile drepte par curbe), reducerea vederii la unul sau la ambii ochi, nevoia unei surse de lumină mai puternice pentru citit sau alte activități de aproape, vederea încețoșată a literelor mici, reducerea intensității culorilor, dificultăți în recunoașterea fețelor unor persoane. 

Nu se cunoaște un tratament definitiv, însă există câteva soluții pentru a încetini progresul bolii. Acestea includ menținerea unei diete sănătoase, exercițiile fizice, renunțarea la fumat și protejarea ochilor prin purtarea de ochelari de soare. Dacă boala este într-un stadiu avansat, medicul poate recomanda suplimente pentru a crește nivelul unor vitamine și minerale necesare vederii și pentru a promova dezvoltarea celulelor optice. În funcție de caz și de necesitate, poate fi necesară folosirea unui tratament cu laser.

Vederea începe să se deterioreze pe măsură ce înaintăm în vârstă. Însă, dacă unele probleme sunt doar incomode, altele pot duce la pierderea vederii. De aceea, este vital să mergi periodic la un control oftalmologic. Detectarea timpurie a unor afecțiuni poate duce la prevenirea apariției complicațiilor sau chiar vindecarea bolii. 

Sursă foto: Shutterstock

Libertatea