Clasament sumbru: România, pe locul 10 în lume la numărul de morți în pandemie, în funcție de populație

Clasament sumbru: România, pe locul 10 în lume la numărul de morți în pandemie, în funcție de populație

Criza sanitară a generat în România, direct sau indirect, un număr suplimentar de decese, în raport cu anii precedenți, care pune țara noastră pe unul dintre primele locuri din lume, potrivit unei statistici Financial Times. Eurostat, biroul de statistică al UE, arată că luna noiembrie a lui 2020 a fost cea mai neagră, din acest punct de vedere.

România se află pe locul 10 în lume, într-un clasament al mortalității în exces raportate la populație, în timpul pandemiei, potrivit unei statistici realizate de Financial Times pe baza datelor adunate până pe 6 aprilie.

Mortalitatea în exces este un indicator folosit în epidemiologie, care se referă la numărul de decese generate de toate cauzele în timpul unei crize, peste media anilor precedenți.

Excesul de mortalitate îi poate include, spre exemplu, și pe cei afectați indirect de pandemie, adică cei care au murit de alte boli pe care nu le-au mai putut tratat din cauza crizei, dar și pe cei care au murit tot de COVID, dar nu au fost diagnosticați.

Cu alte cuvinte, este un indicator care exprimă mai corect efectul crizei sanitare.

Potrivit datelor Financial Times, în timpul pandemiei, în România au murit în jur de 2.100 de oameni la fiecare milion de locuitori, în plus față de anii precedenți.

România este depășită din acest punct de vedere de state precum Peru, Bulgaria, Mexic și Cehia. În Peru au murit cu aproximativ 4.500 de oameni mai mult la milionul de locuitori, față de media anilor precedenți, în vreme ce în Bulgaria au murit cu peste 3.000 de oameni în plus.

Însă țara noastră a înregistrat mai multe decese în exces în comparație cu țări precum Marea Britanie, SUA, Italia sau Spania, care au confirmat oficial un număr foarte mare de decese COVID.

De fapt, într-un clasament al numărului de decese COVID oficiale, raportate la milionul de locuitori, toate aceste țări se află peste România.

Noiembrie 2020, o lună neagră

Și Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, arată cât de mare a fost mortalitatea în exces în România, dar acolo, datele sunt valabile până la finalul anului trecut.

Aici, indicatorul este exprimat în procente. Astfel, cea mai neagră lună din 2020 pentru România a fost luna noiembrie, când mortalitatea în exces a fost de 63%, în raport cu media deceselor din perioada 2016-2019.

Situația a fost mai gravă în alte state UE, precum Polonia, unde mortalitatea în exces a reprezentat 96%, Bulgaria, Cehia și Slovenia.

În restul statelor UE au avut o mortalitate în exces sub nivelul României.

Situația a fost neplăcută în România și în decembrie, când mortalitatea în exces a fost de 52%, în raport cu media din perioada 2016-2019.

Și asta într-o lună în care în Finlanda mureau mai puține persoane decât în perioada 2016-2019, indicatorul mortalității în exces în țara nordică fiind negativ, mai exact -4,3%.

Graficul de mai sus arată la rândul lui cum a evoluat mortalitatea în exces în România, în raport cu media UE, mai mică în primele cinci luni ale anului, apoi în mod constant mai mare.

Libertatea