Comisarul european pentru industrie: UE va compensa întârzierea livrărilor de vaccinuri AstraZeneca cu ajutorul Pfizer

Comisarul european pentru industrie: UE va compensa întârzierea livrărilor de vaccinuri AstraZeneca cu ajutorul Pfizer

Comisarul european pentru Industrie Thierry Breton a anunţat că Uniunea Europeană va putea să îşi respectele ţintele privind vaccinarea anti-COVID în ciuda întârzierii livrărilor vaccinurilor fabricate de AstraZeneca, după ce Pfizer va compensa cu livrarea mai multor doze, informează News.ro, care preia Reuters.

Comisarul european pentru Industrie Thierry Breton a declarat că întârzierea livrărilor vaccinurilor AstraZeneca este inacceptabilă, dar că deocamdată nu există planuri de a da în judecată compania.

„Vestea bună este că, deşi există întârzieri cu AstraZeneca, nu vom întârzia cu programul nostru de vaccinare în primul trimestru. Pfizer produce mai mult, mult mai mult decât era planificat, şi ne va livra mai mult”, a precizat Breton, la radioul francez Europe 1.

AstraZeneca a anunţat, vineri, că va încerca să livreze UE 30 de milioane de doze de vaccinuri până la sfârşitul lunii martie, mult mai puţine faţă de obligaţiile contractuale asumate iniţial, de 90 de milioane, şi un angajament făcut luna trecută, de a livra 40 de milioane de doze.

Liderii UE au fost criticaţi pentru campania lentă de vaccinare faţă de ​​alte ţări, cum ar fi Marea Britanie sau Statele Unite, din cauza unui proces mai lung de aprobare şi de achiziţie şi a întârzierilor repetate ale livrărilor.

Noua ţintă referitoare la livrările de vaccinuri ale AstraZeneca depinde de autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, care trebuie să aprobe aprovizionarea de la o fabrică din Olanda, arătă un document intern, citat de Reuters.

Comisarul european a spus că AstraZeneca are probleme cu testarea, ceea ce reprezintă un semn al problemelor de logistică, şi a îndemnat consiliul de administraţie al companiei să ia măsuri.

Libertatea