Concurs aranjat din pix la ISU Botoșani. Fostul șef-adjunct al instituției a schimbat regulile pentru a-și favoriza subalternii, apoi a spus că a fost indus în eroare

Concurs aranjat din pix la ISU Botoșani. Fostul șef-adjunct al instituției a schimbat regulile pentru a-și favoriza subalternii, apoi a spus că a fost indus în eroare

Colonelul în rezervă Cornel Guluță, fostul adjunct al inspectorului-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani până anul trecut, a fost condamnat la un an și două luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, fiind găsit vinovat pentru fals intelectual și uz de fals. Pedeapsa a fost stabilită în baza unui acord de recunoaștere pe care colonelul l-a încheiat cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iași pe 23 februarie a.c.

Punerea sub acuzare a fostului adjunct al șefului ISU Botoșani a venit în urma organizării unui concurs pentru ocuparea unui post de ofițer specialist în Administrarea Patrimoniului Imobiliar (API) din cadrul Serviciului Logistic al unității. Se întâmpla în vara anului 2016, pe când colonelul Cornel Guluță era șeful Serviciului Logistic din cadrul ISU Botoșani.

Zece candidați s-au înscris atunci la concurs, iar în urma desfășurării probelor, a fost declarat admis un plutonier adjutant șef din cadrul ISU Botoșani, cu media finală 9,75, care a devansat candidata de pe locul doi (care avea media 9,66), grație punctajului maxim obținut la proba sportivă.

Nemulțumită, candidata de pe locul al doilea a depus mai multe contestații și memorii, atrăgând atenția asupra neîndeplinirii condițiilor de concurs de către candidatul declarat câștigător.

În urma verificării modului în care s-au desfășurat concursurile similare la alte inspectorate din țară, candidata a constatat că ISU Botoșani era singura unitate care a introdus la cerințe de studii și administrația publică, în condițiile în care postul de ofițer viza domeniul tehnic-ingineresc. Candidatul declarat câștigător era absolvent al Universității Spiru Haret – Facultatea de Administrare a Afacerilor, specializarea administrație publică.

Cornel Guluță, stânga | Foto: Botosaninews

Direcția de Control și Verificări Interne din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a constatat, în urma analizării documentelor, că la ISU Botoșani, la rubrica pregătire de bază a fost introdus un domeniu nou, și anume „Administrație publică”.

Astfel, a fost lărgită aria de selecție a candidaților pentru ocuparea postului de ofițer specialist I din cadrul Serviciului Logistic, prin încălcarea prevederilor legale, în sensul de a se permite participarea la concurs și a candidaților absolvenți ai specialității „Administrație publică”, situație în care se aflau trei candidați (subofițeri în cadrul ISU Botoșani), unul dintre ei lucrând chiar în subordinea colonelului Guluță.

Urmare a deficiențelor constate de superiorii de la București, conducerea ISU Botoșani a solicitat în instanță să se dispună anularea concursului. În plus, au fost sesizați și procurorii pentru a dispune cercetări.

Într-o primă instanță, Tribunalul Botoșani a decis anularea parțială a concursului, în sensul invalidării candidatului declarat admis și promovării în funcție a candidatei care se clasase pe poziția a doua.

Instituția a contestat decizia, iar ulterior Curtea de Apel Suceava a dispus, în urma rejudecării, anularea în tot a concursului. Litigiul civil continuă însă și pe rolul Tribunalului Cluj, acolo unde candidata clasată pe locul secund a dat în judecată ISU Botoșani, IGSU și Ministerul Afacerilor Interne, în încercarea de a-și adjudeca postul de ofițer pierdut în 2016.

Ancheta penală a fost declanșată de DNA – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, însă la finalul cercetărilor s-a dispus clasarea cauzei pentru infracțiunea de abuz în serviciu și disjungerea, respectiv declinarea competenței în favoarea Parchetului Militar Iași sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual și uz de fals.

Cum s-au falsificat condițiile de concurs

Pe 28 iunie 2016, colonelul Cornel Guluță, în calitate de șef Serviciu Logistic și președinte al comisiei de concurs, a întocmit o nouă fișă a postului de ofițer specialist I la Serviciul Logistic – Administrativ, fără a avea la bază rezultatul analizei postului, făcută de o comisie specială, așa cum prevăd reglementările legale.

La cerințele de studii stabilite în fișa postului, a introdus din proprie inițiativă și domeniul „administrație publică”, fără a informa conducerea inspectoratului despre acest aspect, după cum a rezultat din rapoartele personale ale cadrelor militare implicate, și fără aprobarea căreia nu se putea modifica legal fișa postului.

Cornel Guluță, stânga, în august 2008, când a fost ridicat la gradul de colonel | Foto: ISU Botoșani

Inspectorul-șef al ISU Botoșani le-a precizat anchetatorilor că întocmirea fișei postului de ofițer s-a făcut fără a fi desfășurate activitățile specifice de analiză a postului, invocând că a fost indus în eroare deoarece a considerat că este doar o listare și reînregistrare a fișei în cauză.

Într-o notă de raport, întocmită în urma izbucnirii scandalului, colonelul Guluță a susținut că, de fapt, a participat la o videoconferință la care conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a solicitat conducerilor inspectoratelor județene să lărgească baza de studii pentru posturile vacante în vederea creșterii șanselor de ocupare a acestora. Declarația a fost contrazisă ulterior, colonelul recunoscând în totalitate acuzațiile și solicitând Parchetului Militar încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.

Consecința introducerii nelegale a domeniului „administrație publică” în fișa postului a avut ca rezultat o posibilă vătămare a intereselor candidaților care nu aveau specializarea administrație publică, dar doreau să participe la concurs, în speță candidata clasată pe locul 2 (F.A.M.), deoarece postul a fost ocupat de o persoană care nu ar fi putut să participe la concurs.

Acord recunoaștere vinovăție Parchetul Militar Iași:

În baza acordului de recunoaștere, magistrații i-au stabilit fostului adjunct al ISU Botoșani o pedeapsă rezultantă de 1 an și două luni închisoare cu suspendare, dispunând amânarea aplicării pedepsei pe un termen de 2 ani.

Candidata privată de câștigarea concursului, urmare a vicierii condițiilor de recrutare, a depus o cerere de intervenție la Tribunalul Militar Iași, solicitând respingerea acordului de recunoaștere. Solicitarea sa nu a fost aprobată de instanță, care a invocat că intervenienta nu are calitate de persoană vătămată în acest caz. O decizie definitivă urmează a fi pronunțată de Curtea Militară București, după judecarea căii de atac.

Libertatea