Cornelia Catanga, „regina muzicii lăutărești”, avea o voce de aur, dar puțini știu despre ea cum cânta la acordeon, „ca bărbații”

Cornelia Catanga, „regina muzicii lăutărești”, avea o voce de aur, dar puțini știu despre ea cum cânta la acordeon, „ca bărbații”

A murit Cornelia Catanga, vineri dis de dimineață, „regina muzicii lăutărești” fiind răpusă de COVID. În vârstă de 63 de ani, pe care i-a împlinit pe 9 martie, Cornelia Catanga a lăsat în urma ei melodii interpretate într-un stil unic, inclusiv la acordeon, ca instrumentistă.

„Păi, nu era chef fără mine. Am debutat cântând la acordeon. M-a luat sub aripa ei ocrotitoare solista Romica Puceanu. Cu ea am trecut și prin multe aventuri.

În 1984, după un spectacol susținut la Sala Polivalentă, a venit Miliția, mi-au pus cătușele și m-au băgat într-un Jeep, cu geamuri fumurii. Pe mama nu au lăsat-o cu mine. O seară am stat la secție, a venit Romica Puceanu să mă ia de acolo.”, povestea în urmă cu 4 luni solista, pentru Impact.

În urmă cu mai puțin de două zile, fiul Corneliei Catanga, Alex Pădureanu, posta un mesaj emoționant pe pagina de Facebook, în care vorbea despre mama lui.

„Postez și eu asta , ptr „unii” care se pricep la muzica și au impresia ca muzica s-a terminat la Regi/Regine si asa mai departe… ei le știu pe toate….(hohaveller) stai asa ca nu-i asa… ????

femeia asta care o postez a avut si are un auz fantastic, si când pune mana pe acordeon canta ca bărbații…….numai zic când intra intr-o încăpere face liniște în 2 secunde, oriunde se duce.

Are un TALENT ATAT de MARE încât îmi spune pana si tonalitatile la JAZZ fie ca-i cant, fie ca ascult ceva frumos,care vreau sa împărtășesc cu ea și rămân uluit !!!!

Nu o laud ca-i femeia care mi-a dat viata, dar e GREU sa ai super carisma si sa fii iubita de toti…Dar mai ales de DUMNEZEU !!! Sa ascultam zic eu.. ? fără prea multa vorbărie..SANATATE !!!!”, scria Alex.

Cornelia Catanga, „regina muzicii lăutărești”, avea o voce de aur, dar puțini știu despre ea cum cânta la acordeon, „ca bărbații”
Cornelia Catanga, soțul ei Aurel Pădureanu și fiul lor Alex, în 2013. Foto: Facebook / Catanga și Pădureanu

„Este ora 5:30. Astăzi, 26 martie 2021, a încetat să mai bată inima marei artiste CORNELIA CATANGA!! Echipa de doctori de la spitalul Universitar București au făcut tot ce au putut să o salveze! Familia este îndurerată!!! Dumnezeu să îi odihnească sufletul atît de bun!! Sincere condoleanțe!!”, a scris pe pagina de Facebook liderul Partidei Romilor Pro Europa, Nicolae Păun.

Cornelia Catanga s-a născut în anul 1958, in satul Zeletin, judetul Buzau. În 1979, Catanga cântă pentru scurt timp alături de Romica Puceanu, iar în 1985 are primul spectacol la Sala Polivalenta (spectacol de comedie cu momente muzicale, alături de Stela Popescu si Alexandru Arsinel).

Sute de melodii lăutărești au fost interpretate de Cornelia Catanga și au devenit celebre, având una dintre cele mai puternice și mai speciale voci din muzica lăutărească românească.

Libertatea