Cum ajunge un fost lider sindical din timpul comuniștilor primar, deputat și șef de consiliu județean pe listele PSD

Cum ajunge un fost lider sindical din timpul comuniștilor primar, deputat și șef de consiliu județean pe listele PSD

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, are deja trei mandate de parlamentar la activ. El a intrat în atenția Agenției Naționale de Integritate după ce și-a angajat fiica și ginerele la cabinetul parlamentar. Iar ANI ar putea găsi motive să ia din nou la verificat declarațiile de avere ale familiei Nistor, scrie Valeriu Nicolae într-un nou articol publicat de Libertatea.

Domnul Laurențiu Nistor a fost tractorist, lăcătuș și lider de sindicat în timpul comuniștilor. Își începe cariera profesională în 1969, ca operator la Electrocentrale Deva – Mintia. În 1976 face școala tehnică de maiștri din Fieni și trece tehnician principal la Casial Deva, care produce ciment și aditivi.

Nimic nu se schimbă până la Revoluție. În 1990 devine primarul comunei Șoimuș, din județul Hunedoara. Funcție pe care o ocupă fără întrerupere timp de 18 ani. Între timp, în 2004, devine inginer economist la Facultatea de Mine din Petroșani.

În 2003 semnează deja o carte, la care este coautor, în calitate de economist. Tot în timp ce era primar, face și un masterat în Administrație Publică la Universitatea de Vest Vasile Goldiș Arad.

Trei mandate în Parlament

Laurențiu Nistor este de peste 10 ani președintele PSD Hunedoara | Foto: Hepta

Din 2008 a fost, timp de trei mandate, deputat PSD. În 2010 devine președinte al organizației județene PSD Hunedoara.

Ajunge, cu zero experiență, președinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare.

Instanța a stabilit, prin hotărâre definitivă, că între 2009 și 2011, domnul Nistor și-a angajat ilegal fiica și ginerele la biroul său parlamentar, că doar a trebuit să le plătim și lor vreo 80.000 de lei din bani publici.

În 2013, avizează împreună cu Eugen Orlando Teodorovici, Daniel Zamfir și Leonardo Badea numirile în cele mai bănoase sinecuri ale statului, inclusiv cele de la ASF.

Orlando Teodorovici este cel care a recunoscut că a primit fraudulos o diplomă de la Academia SRI și este beneficiarul unui împrumut de peste 1.100.000 de euro în 2007, deși familia lui făcea sub 2.000 de euro pe lună, din care plătea o rată de minimum 7.000 de euro pe lună.

Daniel Zamfir, actualmente senator PSD, fost PNL, fost ALDE, este soțul uneia dintre cele mai importante voci ale Antenei 3. Este inginer constructor și absolvent al Colegiului Național de Apărare.

Leonardo Badea are și el un CV stupefiant. A fost prorector la „Oxfordul României” – Universitatea Valahia din Târgoviște, locul unde o mulțime de oameni din serviciile secrete și politicieni își făceau doctoratele sub atenta supraveghere a șefului de doctorate Marius Petrescu, directorul general al ORNISS.

Și el a terminat toate colegiile serviciilor, plus institutul diplomatic și a devenit senator PSD. În ultimele CV-uri „uită” să treacă și cele trei colegii (Apărare, Afaceri Interne și Informații) și Institutul diplomatic. Apoi l-am plătit cu vreo 19.000 de euro pe lună la ASF, ca acum să fie viceguvernatorul Băncii Naționale.

Fiica ajunge șefă de serviciu la Casa de Pensii Hunedoara

Dar să revenim la domnul Nistor.

Fiica domniei sale, Ioana Liana, este șefă de serviciu la stat, la Casa de Pensii Hunedoara, din 2016. Angajarea ei coincide cu numirea tatălui în funcția de președinte al Consiliului Județean. În 2016, Ioana a primit salarii din alte șapte locuri. Tatăl revine în Parlament din decembrie 2016.

Între declarația din 13.06 2017 și cea din 13.06.2018 se întâmplă o minune. Familia Ioanei, cu un copil, are un venit total de 102.852 de lei într-un an și economisește peste 153.000 de lei, adică cu peste 50.000 de lei mai mult față de cât a câștigat.

Minunea continuă și în următorul an, când economisește mai mult cu peste 250.000 de lei decât venitul membrilor familiei. Bafta lor a venit din nou de la tatăl parlamentar PSD, care le-a dat un cadou de 265.000 de lei. Asta, pe lângă cei 150.000 de lei primiți cadou pentru botez.

Declarațiile de avere ale tatălui și ale fiicei au mari, mari probleme și sunt un semn că ANI nu funcționează.

Domnul Nistor este șeful PSD Hunedoara și, acum, președintele Consiliului Județean Hunedoara. Este unul dintre cei mai bogați politicieni din România.

Libertatea