Cum eviți accidentările când practici sporturi de iarnă  (PUBLICITATE)

Cum eviți accidentările când practici sporturi de iarnă (PUBLICITATE)

Ieșirea la pârtie este una dintre activitățile care salvează situația în această perioadă. După un timp îndelungat petrecut în casă, practicarea sporturilor de iarnă te scoate din monotonie, te încurajează să faci activitate fizică și te motivează pe plan general. Trebuie să fii atent însă la accidentele care se pot întâmpla pe pârtie și să eviți rănirea ta sau a celor din jur. Indiferent că ești începător sau avansat la ski sau snowboarding, siguranța tuturor oamenilor este un aspect important la fiecare ieșire. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta:

Folosește echipament potrivit

Nicio ieșire la munte nu poate fi sigură și distractivă fără a te echipa corespunzător. În special dacă ești nou în sporturile de iarnă, trebuie să investești în costume și accesorii potrivite pentru tine din toate punctele de vedere: înălțime, greutate, confort etc. De exemplu, când alegi clapari, trebuie să iei în considerare și nivelul de experiență. Pentru cei începători spre avansați, clăparii trebuie să te ajute să înveți constant și să-ți ofere un flex mic, un calapod larg și să-ți permită să-i porți cât mai mult timp. În schimb, pentru cei intermediari spre avansați, clăparii trebuie să fie mai rigizi, să transmită toată energia spre schiuri sau placă, pentru o aderență mai bună. Clăparii cu flex mare se aleg în cazul experților, deoarece flexul trebuie să fie cât mai mare, în special pentru a putea aluneca precis pe orice textură și nivel de zăpadă.

Oferă-ți timp pentru a te obișnui

Dacă ieși la schi sau snowboarding după o perioadă lungă petrecută în casă, cu minimum de activitate fizică, oferă-ți timp pentru a te obișnui cu sportul. Oricât de entuziasmat ai fi să ieși alături de prieteni și familie, nu te aventura pe cea mai lungă și abruptă pârtie sau prin locurile pe care le frecventai în iernile trecute. Perioada de încălzire nu se referă doar la stretchingul necesar pentru corp, ci și la încercarea cu pași mici a pârtiei, până când „îți intri în mână”. Cel puțin în prima zi, optează pentru coborâri relaxate, ușoare și bucură-te de timpul petrecut în aer liber. Dacă ești într-un concediu de o săptămână, vei avea oportunitatea de a avansa în fiecare zi până când ești suficient de încrezător în condiția ta fizică și poți face coborâri mai palpitante.

Fii atent în jurul tău

Multe dintre accidentele care se petrec pe pârtie au la bază lipsa de atenție a schiorilor. Asigură-te că echipamentul, în special ochelarii, îți permite să vezi cât mai bine în jurul tău și nu ezita să le atragi atenția celor care nu te observă atunci când cobori pe pârtie. De asemenea, ține cont de începători, dacă faci parte din categoria celor avansați, și de posibilitatea ca aceștia să comită greșeli care îi vor încurca și pe ceilalți oameni de pe pârtie. Folosește doar pârtiile pentru nivelul avansat și permite-le celor care încă învață să se desfășoare în siguranță. Dacă ieși alături de copii, învață-i din timp despre regulile de siguranță și conduită pe pârtie, pentru a evita surprizele neplăcute.

Iarna este departe de a fi gata, iar sporturile te ajută să ai o activitate sănătoasă și distractivă alături de cei dragi. Dacă ai grijă la tot ceea ce implică, te vei putea bucura de perioade de neuitat pe pârtie.

Sursa foto: pexels.com

Libertatea