Cum explică Centrul de Cultură Arad anularea documentarului „Arsenie. Viața de apoi”

Cum explică Centrul de Cultură Arad anularea documentarului „Arsenie. Viața de apoi”

Proiecția „Arsenie. Viața de apoi” din Arad a fost anulată de Centrul Municipal de Cultură cu 48 de ore înainte de data la care era programată. Într-un răspuns pentru Libertatea, instituția neagă că ar fi avut un protocol sau contract pentru rularea filmului. 

Proiecția documentarului despre cultul lui Arsenie Boca, regizat de Alexandru Solomon, a fost anulată pe rând de Centrul Municipal de Cultură, și de Biblioteca Județeană din Arad. Filmul a putut fi văzut până la urmă miercuri, pe o terasă privată. 

Atât regizorul, cât și organizatorul evenimentului – asociația Citizenit au afirmat public că decizia de anulare a filmului programat la cinema Arta a aparținut Centrului Municipal de Cultură (CMC), care ar fi invocat amenințări din partea publicului.

Răspunzând unei solicitări a ziarului, centrul spune că nu a avut „niciun protocol, acord, contract prin care instituția noastră să-și asume în mod obligatoriu proiecția filmului sus menționat.”

Acest lucru e însă contrazis de faptul că pe site-ul instituției a fost promovat evenimentului, până în ziua anulării. Chiar dacă anunțul a fost șters de pe site, el rămâne indexat în google. 

CMC spune că a vrut să amâne, nu să anuleze proiecția

Mai departe, Centrul de Cultură afirmă că, în perioada promovării, “au început să apară și reacțiile negative cu privire la film, unele mai discrete, altele mai vehemente din partea arădenilor”.

Reprezentanții Centrului spun că au cerut organizatorilor amânarea evenimentului, dar că asociația Citizenit Arad „a refuzat categoric ideea”. 

Apoi, CMC menționează că: „una dintre membrele importante ale Asociației Citizenit Arad este angajata regizorului Alexandru Solomon, care, în mod cert, putea avea o influență decisivă asupra acordului de amânare.”

Refuzul jandarmilor

CMC confirmă că a respins sugestia lui Solomon de a aduce jandarmi la proiecție, pentru siguranța publicului, explicând:  „Nu ştim cât ar fi de onorant pentru o instituție publică a unui stat de drept, să-și selecteze spectatorii cu ajutorul jandarmilor sau să încerce să anihileze comentariilor acestora, care ar fi putut să declanşeze reacții nepotrivite.”

Instituția își încheie răspunsul scriind: „nu putem decât să ne declarăm indignați de reacțiile tuturor celor care, fără o minimă informare, au coborât discuțiile dincolo de graniţele unor indivizi educați, care respectă morala marii majorități a populației oraşului şi a ţării.”

Libertatea