Curiosul caz al județului Suceava, cu rată de infectare 1,04

Curiosul caz al județului Suceava, cu rată de infectare 1,04

Devenit „Lombardia României” în urmă cu un an, județul din Moldova înregistrează în aceste zile cea mai mică incidență de infectare din țară. Ce spune un expert despre posibilitatea atingerii imunității de turmă aici.

Pe o hartă a țării sub asaltul noului valul, doar trei județe se mai află în scenariul verde, cu rata de infectare sub 1,5: Vrancea – 1,22, Harghita – 1,21 și Suceava, care se află în cea cea mai bună situație: 1,05. 

Exact în urmă cu un an, în Suceava a explodat cel mai mare focar de COVID din țară, contaminarea în masă a cadrelor medicale și a pacienților din Spitalul Județean de Urgență din oraș determinând autoritățile să carantineze zona. 

<strong>La sfârșitul primului val al pandemiei, conform declarațiilor oficiale, 80% din angajații spitalului trecuseră deja prin boală.</strong><br>

Acum, la ultima raportare au fost depistate 55 de cazuri noi în urma a 653 de teste efectuate. De la începutul pandemiei, 22.882 de suceveni au fost confirmați cu COVID. Dacă numărul este raportat la populația județului, de 778.228 de locuitori, conform Direcției de Statistică Suceava, rezultă o cifră surprinzătoare: doar 2,9% dintre suceveni au făcut boala.

Libertatea l-a întrebat pe expertului în sănătate publică Răzvan Cherecheș cum se explică rata scăzută de infectare înregistrată în județul Suceava. ”Fiind un județ lovit greu de COVID la începutul pandemiei există posibilitatea ca aici să fie dobândită o imunitate de masă, dar chiar și așa nu cred că aceasta ar putea fi explicația pentru incidența de infectare scăzută de aici”, a spus profesorul din Cluj. 

Avem ca exemplu mai multe orașe din Brazilia unde coronavirusul a făcut ravagii în primul val, iar acum, o mutație nouă de COVID a lovit aceleași orașe cu aceeași intensitate, poate chiar mai mare decât la începutul pandemiei. Deci imunitatea nu i-a protejat mai deloc.

Răzvan Cherecheș:

Acesta crede că răspunsul se află mai degrabă la numărul insuficient de teste efectuate. ”Oricum, Suceava reprezintă o curiozitate pe care autoritățile și noi, specialiștii, ar trebui să o studiem”, a precizat Răzvan Cherecheș. 

Libertatea