Curtea Constituţională din Italia: Regimul de detenție pentru mafioți contravine Constituției

Curtea Constituţională din Italia: Regimul de detenție pentru mafioți contravine Constituției

Persoanele condamnate în Italia la detenţie pe viaţă pentru infracţiuni cu caracter mafiot nu sunt eligibile pentru eliberare condiţionată sau alte concesii pentru bună purtare decât dacă oferă informaţii ce ar putea ajuta autorităţile în anchete, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Curtea Constituțională din Italia a stabilit, marți, că regimul aspru de detenţie pentru mafioţii care refuză să colaboreze cu autorităţile este contrar Constituţiei și a solicitat parlamentului să modifice legea în cauză în termen de un an.

În decizia sa, Curtea arată că respectivii condamnaţi s-ar putea confrunta cu „alegerea tragică” între a colabora pentru a-şi asigura libertatea, caz în care i-ar putea pune în pericol pe cei apropiaţi, şi a renunţa la şansa libertăţii spre a-i proteja pe aceştia.

„Colaborarea nu este în mod necesar un semn de penitenţă credibilă. Poate fi, la fel de bine, rezultatul unor considerente pur utilitariste în vederea avantajelor legate de aceasta”, a argumentat Curtea Constituțională din Italia.

Judecătorii Curţii Constituţionale italiene au cerut parlamentului să modifice legislaţia până în mai 2022.

În caz contrar, Curtea ar putea face uz de puterile sale extinse spre a impune în mod direct schimbările legislative necesare.

Magistraţii spun că măsura este crucială pentru a-i convinge pe mafioţi să devină informatori, însă decizia Curţii Constituţionale afirmă că ea riscă să-i pună pe condamnaţi în faţa unei dileme de neacceptat care le pune familiile în pericol.

Familiile mafioţilor care devin informatori sunt adesea ţintele grupurilor de crimă organizată pe care aceştia le trădează.

Italia a înăsprit condiţiile de detenţie pentru mafioţii şi militanţii condamnaţi după o serie de asasinate mafiote în anii 1980 şi la începutul deceniului următor, care au culminat în 1992 cu omorârea a doi celebri magistraţi anti-mafia sicilieni, Paolo Borsellino şi Giovanni Falcone.

Alţi condamnaţi la închisoare pe viaţă sunt eligibili pentru eliberare condiţionată după executarea a 26 de ani de detenţie.

FOTO: EPA

Libertatea