Date INSP: Numărul infecțiilor nosocomiale a crescut în 2020 față de 2019, în timp ce numărul de internări în spitalele din România a scăzut în primele luni

Date INSP: Numărul infecțiilor nosocomiale a crescut în 2020 față de 2019, în timp ce numărul de internări în spitalele din România a scăzut în primele luni

În perioada ianuarie-septembrie 2020 au fost raportate 14.555 de infecții nosocomiale în spitalele din România, soldate cu 27 de decese. În aceeași perioadă a anului 2019, au fost raportate 12.999 de infecții nosocomiale și 36 de decese, potrivit HotNews, care citează date furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Per total, în 2019, în România au fost raportate 23.139 de infecții asociate actului medical, soldate cu 59 de decese. Datele totale privind întregul an trecut sunt încă în curs de colectare, a precizat Hotnews.ro.

Din cele 14.555 de infecții nosocomiale raportate în primele nouă luni ale anului trecut, 3.900 au avut cauză respiratorie, aici intrând toate infecțiile respiratorii, inclusiv COVID-19. Alte cauze au fost cele digestive – 5.133, urinare – 1.943, plagă chirurgicală – 1.136, septicemie – 1.024, cutanate – 477, injecții/puncții – 161.

Cele mai multe cazuri de infecții asociate actului medical, la ATI

Cele mai multe cazuri de infecții nosocomiale au fost raportate, în perioada menționată, în secțiile de Terapie Intensivă, respectiv 3.546, urmate de chirurgie – 2.713, pediatrie – 412, obstetrică – 274, nou-născuți – 221, ginecologie – 183, dializă -110. Pe alte secții au fost raportate 7.096, potrivit datelor INSP.

Potrivit unei analize a <a href=”https://health-observatory.ro/wp-content/uploads/2020/10/Raport_ORS-impact_pandemie_cronici_2020.pdf” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener” aria-label=”Observatorului Român de Sănătate (opens in a new tab)”>Observatorului Român de Sănătate</a>, activitatea spitalelor la nivel național din perioada martie-august 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, a înregistrat o scădere considerabilă.

Scăderea a fost inițial moderată în luna martie 2020, pe fondul instalării stării de urgență în data de 16 martie și pe fondul restricțiilor cu privire la internări și activitatea din ambulatorii impuse prin ordin al ministrului sănătății.

Evoluția spitalizărilor

Luni cu 40% mai puține internări decât în 2019

Începând cu luna aprilie 2020 se înregistrează o scădere a activității spitalelor comparativ cu luna similară din 2019, urmată de o revenire ușoară în lunile mai și iunie, însă departe de a se apropia de nivelul din anul anterior chiar și în luna august 2020.

Pentru lunile iulie și august, activitatea spitalelor din România s-a stabilizat la un nivel cu 40% mai redus față de lunile similare din 2019.

Potrivit INSP, în 2019 a fost raportat un număr de 3.740.013 internări. Datele pentru anul 2020 sunt în curs de colectare.

Infecțiile nosocomiale neraportate, „unul dintre marii criminali în sistemul sanitar”

Întrebat pe 14 ianuarie, într-o emisiune televizată, dacă sunt raportate infecţiile nosocomiale din spitale, ministrul sănătăţii a răspuns că acestea nu sunt raportate.

„În continuare nu sunt raportate. Nu se raportează aşa cum ar trebui să se raporteze. E clar că problemele din sistemul sanitar nu au dispărut odată cu COVID-19. Ceea ce a făcut această pandemie este că a acoperit problemele din sistem cu un soi de pătură”, a afirmat Vlad Voiculescu, la TVR.

După incendiul de la „Matei Balș”, ministrul sănătății a anunțat înființarea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale având printre scopuri și combaterea infecțiilor nosocomiale.

Până în luna octombrie a anului trecut, spitalele COVID raportaseră zero infecţii nosocomiale pe hârtie, în cea mai mare criză de sănătate din România!

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a oferit Libertatea un raport primit de la Ministerul Sănătății. Documentul arăta că nici măcar un sfert din spitale- le Covid și non-Covid din România nu au raportat, în pandemie, infecţiile nosocomiale.

La începutul acestui an, revoltați de lipsa de măsuri din partea conducerii spitalului privind neraportarea infecțiilor nosocomiale și lipsa de măsuri ulterioare, mai multe cadre medicale din Spitalul Militar Central au oferit jurnaliștilor Libertatea documente interne și fișe medicale din dosarele a 14 pacienți infectați cu nosocomiale.

Foto: Hepta

Libertatea