Directorul Animals International spune că au murit câteva mii de animale blocate în zona Canalului Suez

Directorul Animals International spune că au murit câteva mii de animale blocate în zona Canalului Suez

Directorul Animals International, Gabriel Păun, a declarat pentru Libertatea că au murit „mii de animale” aflate în cele 11 nave care le-au transportat din România în drumul lor către țări din Orientul Mijlociu, în urma blocajului din Canalul Suez.

„Mortalitatea a fost mult mai mare decât s-a crezut. Pe drumul spre destinație, vorbim de ordinul miilor. În cazul fericit, sunt cam 180 și ceva de animale, iar în cazul cel mai rău cam 1.100 de animale per vapor. Dacă facem o medie, ar însemna aproximativ 500 de animale, înmulțit cu 11 vapoare, sunt cel puțin 5-6.000 de animale vii care au murit”, a declarat Gabriel Păun pentru Libertatea.

Am colectat datele de la exportatorii înșiși, nu sunt încă centralizate la ANSVSA, urmează să transmită și ANSVSA datele oficiale.

Directorul Animals International, Gabriel Păun:

Acesta a precizat că „s-a prevenit o catastrofă și mai mare, pentru că am insistat să nu mai plece niciun vapor până nu se deblochează unul și a fost norocul că blocajul a durat 6 zile, nu mai mult”.

Cauza morții: „Probabil, înfometarea, setea și lipsa de ventilație”

Întrebat care consideră că a fost cauza morții animalelor vii, Gabriel Păun a spus că din cauza înfometării, dar și a lipsei de ventilație, întrucât vaporul era vechi.

„Probabil, animalele au murit dintr-un cumul de factori. Înfometarea și setea este unul. Celălalt este faptul că pe unul dintre vapoare nu exista cel mai performant sistem de ventilație, era un vapor foarte vechi, de 48 de ani”, a precizat Gabriel Păun pentru Libertatea.

Oile ținute în vapor, în zona Canalului Suez, pe 31 martie. Imagine trimisă de Gabriel Păun

„Trebuie să înlocuim exportul de animale vii cu cel de carne. Nu există niciun motiv pentru care să nu facem acest lucru. Pur și simplu, trebuie să înlocuim niște subvenții cu altele”, a mai spus directorul Animals International.

11 nave care au transportat animale vii din România au fost blocate în Canalul Suez, în drumul lor către țări din Orientul Mijlociu.

Blocajul din canalul Suez a survenit marți, 23 martie, când una dintre cele mai mari nave cargo din lume a eșuat și a blocat canalul pe întreaga sa lățime.

Traficul maritim a fost reluat în canalul Suez pe 29 martie, după aproape o săptămână de blocaj.

Libertatea