DLAF a sesizat DNA pentru două proiecte în care a fost implicat și Dan Barna. Vicepremierul: „Nu este vorba despre persoana mea”

DLAF a sesizat DNA pentru două proiecte în care a fost implicat și Dan Barna. Vicepremierul: „Nu este vorba despre persoana mea”

DNA a primit de la la DLAF două sesizări, luni 10 mai, care vizează proiectele cu fonduri europene în cadrul cărora actualul vicepremier Dan Barna a fost expert antreprenorial, scrie G4Media. Dan Barna a reacționat pe Facebook: „Nu am nicio informație oficială de la DLAF privind implicarea mea în vreo notă de constatare”.

Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului a sesizat DNA în legătură cu „presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanțate din fonduri europene”, potrivit unui răspuns al DNA, citat de G4Media.

La data de 10 mai 2021, la sediul DNA au fost primite două sesizări formulate de instituția la care faceți referire și în care sunt reclamate presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanțate din fonduri europene. Cele două documente se află în procedură de înregistrare și repartizare, prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.

DNA:

Patru persoane reclamate la DNA

DLAF a precizat într-un răspuns adresat G4Media că a sesizat DNA în legătură cu patru persoane, experți cu atribuții de recrutare și manageri ai structurilor de economie socială, privind proiectele în care au fost implicați Dan Barna și sora sa.

„În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” și „SES-am deschide-te!” au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare”, se arată în documentul DLAF.

Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție. Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

DLAF:

Departamentul pentru luptă antifraudă precizează totodată că nu a finalizat cercetările cu privire „la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (…), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL”.

Dan Barna a deținut 50% din Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare până în 2016, când a fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene.

Dan Barna spune că nu este vorba despre el

Vicepremierul Dan Barna a reacționat pe Facebook la scurt timp după publicarea informațiilor de către presă.

„Până în acest moment nu am nicio informație oficială de la DLAF privind implicarea mea în vreo notă de constatare care să fie trimisă la DNA. Am încredere că nu au ales să anunțe în presă înainte să mă informeze și pe mine”, a scris liderul USR PLUS.

Dan Barna a făcut o serie de interpretări ale documentului transmis de DLAF, care, în opinia sa, demonstrează că el nu se numără printre cele patru persoane reclamate la DNA.

„Din articolul care a apărut azi în presă, scrie Dan Barna, se desprind următoarele informații:

Că DLAF a finalizat o verificare începută în timpul campaniei prezidențiale din 2019 și intenționează să transmită către DNA nota de constatare a verificării. Se întâmplă practic exact ceea ce am cerut încă din 2019, fiind singura forma prin care această poveste se poate închide.Nota de constatare face referire la patru persoane: expert cu atribuții în recrutare și manageri de structuri de economie socială. Eu nu am avut în proiectele menționate niciuna din aceste calități, poziția mea fiind de expert antreprenorial. Deci concluzia logică pornind de la răspunsul transmis de DLAF presei ar fi că nu este vorba despre persoana mea. Acest lucru mi-a fost de altfel comunicat și pe parcursul întâlnirii avute cu personalul DLAF acum câteva săptămâni când mi-au spus că nu au reținut nici o faptă ilegală în ceea ce mă privește. Am solicitat nota de constatare de la DLAF, dar până în acest moment nu am primit nici o informație oficială.Se induce ideea că numele meu a fost trimis la DNA. Nu este cazul. Dacă va fi, voi spune eu, înainte să vehiculăm informații incomplete, pe surse și de natură să creeze confuzii inutile. Am fost permanent la dispoziția DLAF și sunt în continuare la dispoziția lor pentru orice fel de informații vor avea nevoie. Înțeleg că instituțiile trebuie să își facă datoria și să verifice din punct de vedere administrativ proiectele din fonduri europene și e firesc să fie așa; ce nu este firesc e că o instituție să comunice în presă informații incomplete. Este în mandatul DLAF să documenteze și să fundamenteze suspiciuni de fraudă – confirmate sau nu apoi de organele competente – nu să alimenteze suspiciuni la adresa oricărei persoane, publice sau nu. Am zis din primul moment că vreau că această cercetare să se termine cât mai repede. Îmi mențin solicitarea și aștept că DLAF să o finalizeze.În sinteză: Nu am nici o informație oficială despre existența vreunui dosar pe numele meu.Nu am nicio informație despre existența vreunei fapte care să îmi fie imputată de DLAF sau de vreo altă instituție a statului, pentru că nu există niciuna”, a încheiat vicepremierul Dan Barna.

Libertatea