DSU, imagini cu pacienți Covid aflați la ATI, într-o campanie de conștientizare. „E o situație ca de război”

DSU, imagini cu pacienți Covid aflați la ATI, într-o campanie de conștientizare. „E o situație ca de război”

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a demarat o campanie în care încurajează populația din România să poarte mască și să se vaccineze prezentând situația dificilă existentă la nivelul departamentelor de urgență, ca urmare a creșterii numărului de pacienți cu COVID-19 care necesită internare pe Secțiile de ATI, informează HotNews.ro.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a prezentat, duminică, într-un film postat pe Facebook, situaţia de la Spitalul Clinic de Urgenţă Braşov, din data de 9 aprilie.

Cum această situație nu este singulară, DSU a realizat scurte înregistrări în mai multe Unități de Primiri Urgențe din București și din țară

Acestea au ca scop prezentarea situației dificile existente la nivelul departamentelor de urgență, ca urmare a creșterii numărului de pacienți confirmați cu noul Coronavirus care necesită internare pe Secțiile de ATI.

Majoritatea cazurilor prezente în UPU sunt medii și grave. Principala problemă identificată este aceea că pacienții ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive de câteva zile.

“Oameni ca mine care așteaptă din clipă în clipă să plece poate din lumea asta…”, spune unul dintre pacienți internați la ATI, afirmând și că “este o situația ca de război”.

Doctorul Romeo Boancă, medic primar medicină de urgenţă, spune că există două lumi: “există lumea din interiorul spitalelor, din interiorul secţiilor de terapie intensivă şi al unităţilor de primiri urgenţe şi există lumea de la două, trei patru sute de metri de spitale, unde lumea şi viaţa se desfăşoară în mod normal. Din data de 25 februarie, acest spital dedicat pacienţilor COVID este în fiecare zi plin, adică 28 de pacienţi din 28 de paturi”.

„În ultima lună jumate, toţi pacienţii au aşteptat şi nu au putut fi admişi din prima în unitatea de terapie intensivă COVID din cauza faptului că era ocupat 100%. De multe ori, diferenţa între a fi într-un pat de terapie intensivă sau a dormi în patul tău acasă poate fi făcută de un gest simplu, probabil doar de o mască”, a avertizat Romeo Boancă.

DSU a anunțat că duminică, 11 aprilie, un număr de 635 de pacienți erau asistați în cadrul Unităților de Primiri Urgențe, la nivel național.

FOTO: Hepta

Libertatea