După ce Curtea Constituțională a admis contestația depusă de AUR,  George Simion cere Parlamentului „să invalideze mandatul lui Francisc Tobă”

După ce Curtea Constituțională a admis contestația depusă de AUR, George Simion cere Parlamentului „să invalideze mandatul lui Francisc Tobă”

CCR a admis, miercuri, sesizarea depusă de AUR împotriva unei modificări aduse regulamentului Camerei Deputaților prin care se limita competența acesteia privind validarea mandatelor deputaților nou aleși, informează G4Media. Modificarea a dus la validarea mandatului deputatului Francisc Tobă, ales pe listele AUR, dar exclus din partid.

Copreședintele AUR George Simion crede că Parlamentul ar trebui să ia act de decizia Curții Constituționale și să repună în drepturi persoana desemnată de partid după excluderea lui Francisc Tobă.

„Conform deciziei, Parlamentul ar trebui să ia act de decizie și să invalideze mandatul lui Francisc Tobă. Dar de la frăția partidelor sistemului care s-a grăbit să comită acest abuz te poți aștepta la orice, ca să își asigure liniștea în Parlament. Cu noi nu au liniște”, a declarat George Simion pentru Libertatea.

Surse parlamentare au declarat pentru Libertatea că decizia Curții Constituționale nu poate influența decizia de validarea a mandatului deputatului Francisc Tobă: „Nu poate acționa retroactiv”.

Potrivit Constituției, „calitatea de deputat sau de senator încetează la data întrunirii legale a Camerelor nou alese sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces”.

Explicațiile Curții Constituționale

Regulamentul Camerei a fost modificat pe 15 februarie, la inițiativa liderilor de grup ai PNL , USR PLUS și PSD.

CCR a constatat miercuri „că este neconstituțională sintagma  «din actele comunicate de birourile electorale competente, constată încălcarea prevederilor legale referitoare la respectarea condiţiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales» din cuprinsul articolului unic al Hotărârii Camerei Deputaților nr.15/2021, referitor la modificarea art.7 alin.(3) din regulamentul Camerei Deputaților”, informează G4Media.

„Curtea a constatat că respectiva sintagmă este neconstituțională, deoarece limitează atribuția de validare/invalidare a Comisiei de validare a Camerei Deputaților și, implicit, a înseși Camerei Deputaților, prin aceea că nu permite verificarea încălcării prevederilor legale referitoare la condițiile de eligibilitate decât prin raportare la actele comunicate de birourile electorale competente, excluzând astfel orice alte acte sau fapte ulterioare momentului alegerilor parlamentare.

Or, între momentul alegerii propriu-zise și cel al validării mandatului pot interveni o serie de evenimente, care nu pot fi sustrase verificărilor necesare și prealabile validării”, se precizează în comunicatul Curții Constituționale.

Regulamentului Camerei Deputaților a fost modificat în contextul controversei privind validarea mandatului de deputat obținut de Francisc Tobă, asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989. Tobă a fost ales pe lista pentru Cameră prezentată de AUR la Brașov.

Regulamentul a fost modificat pe 15 februarie, iar pe 17 februarie plenul Camerei Deputaţilor a votat validarea deputatului Tobă.

Pe 1 februarie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor aprobase o solicitare a grupului parlamentar AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă, care fusese exclus din partid.

În locul lui Tobă, AUR o propunea pe Raluca Maria Borta.

Libertatea