Explicațiile unuia dintre studenții exmatriculați de la Facultatea de Drept: „Știam că se copiază online și nu voiam să ajung la taxă din cauza celor care copiau”

Explicațiile unuia dintre studenții exmatriculați de la Facultatea de Drept: „Știam că se copiază online și nu voiam să ajung la taxă din cauza celor care copiau”

“În legătură cu motivele pentru care am copiat, vreau să lămuresc faptul că, personal, nu am copiatul în sânge”, scrie o studentă aflată pe lista persoanelor exmatriculate de la Facultatea de Drept din București, într-o scrisoare trimisă către site-ul specializat Clujust.ro .

„Sunt conștientă că tot ce nu învăț acum, va trebui să învăț mai târziu. Pentru mine a fost o măsură de prevenție pentru a nu fi neîndreptățită. Știam că se copiază online și nu voiam să ajung la taxă din cauza celor care copiau, nu ar fi fost corect. A fost o ambiție care m-a costat”, mai precizează tânăra, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Mulți dintre noi suntem exact tipologia de persoană pe care mulți dintre dumneavoastră o apărați și am ajuns în situația asta din cauza unor lipsuri ale sistemului de învățământ, care nu ne poate garanta o evaluare corectă și obiectivă.

Studenta exmatriculată de la Facultatea de Drept:

Deși recunoaște frauda, tânăra spune că „există multe motive pentru care această decizie nu este una corectă: felul în care au fost obținute probele, persoanele care au constatat frauda, inclusiv un precedent de anul trecut, din sesiunea din vară, desfășurată tot online.

Ea spune că regulamentul nici măcar nu este adaptat modului de evaluare în sistem online, iar în ceea ce privește precedentul, studenții care au trecut printr-o situație asemănătoare în vară au primit doar sancțiuni de formă (retragerea dreptului la cămin, trecerea la taxă pentru cei care erau la buget etc.), “deși li s-a aplicat același regulament, în care singura sancțiune pentru fraudă este exmatricularea”.

„Ce se va schimba de acum înainte? Modalitatea de copiat, atât, nu am inventat noi copiatul. Cauza este problema, nu efectele, iar până când aceasta nu va fi tratată, efectele vor continua să existe. Grilele nu evaluează cunoștințele, dar ce mai contează, nu? Important e să se facă evaluarea repede si superficial”, a mai scris tânăra.

“Am greșit, dar nu merităm să fim tratați ca niște lepre ale societății. Cred cu tărie că suntem niște victime ale sistemului și sunt de acord ca o reformă în sistemul de învățământ să înceapă cu noi, dar nu mai sunt naivă să cred că asta s-ar putea întâmpla”, mai spune ea.

Cei 45 de studenți de la Facultatea de Drept au fost propuși spre exmatriculare pe 23 februarie pe motiv de fraudare a mai multor examene. Decizia a fost oficializată pe 2 martie.

Libertatea