Franța recomandă un alt vaccin la rapel pentru cei sub 55 de ani care au primit AstraZeneca

Franța recomandă un alt vaccin la rapel pentru cei sub 55 de ani care au primit AstraZeneca

Autoritatea franceză de reglementare în domeniul sănătății a emis o recomandare ca persoanele sub 55 de ani care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca să fie vaccinate cu un alt vaccin, bazat pe ARNm, la rapel, anunță Reuters.

Haute Autorite de la Sante (HAS) a transmis vineri că a doua doză trebuie primită la un interval de 12 săptămâni de la prima dacă se schimbă vaccinul.

Cele două vaccinuri pe bază de ARNm care pot fi folosite acum sunt cele produse de companiile Pfizer și Moderna, singurele două pe baza acestei tehnologii aprobate în Uniunea Europeană.

Autoritatea de reglementare din Franța a arătat că va face un studiu pentru a analiza imunitatea pe care o capătă o persoană care folosește două vaccinuri diferite.

Încrederea în vaccinul produs de AstraZeneca a scăzut în Europa, odată cu apariția unor raportări despre tineri care au dezvoltat tromboze după vaccinare.

Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat, într-o conferință de presă online, că există o legătură cauzală între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca. În același timp, EMA a anunțat că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului, pentru că efectele adverse sunt foarte rare, iar beneficiile inoculării cu acest ser depășesc riscurile. De aceea, EMA a recomandat încă o dată tuturor țărilor UE să continue imunizarea cu AstraZeneca, decizia finală urmând să fie luată de fiecare stat.

Germania a fost prima țară europeană care a recomandat, pe 1 aprilie, ca persoanele sub 60 de ani care au fost vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca să primească la rapel un alt ser. De asemenea, Norvegia va decide dacă va relua utilizarea vaccinului AstraZeneca sau se va baza pe alternative până pe 15 aprilie.

În România, Valeriu Gheorghiță a anunțat joi că va fi continuată campania de vaccinare cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, iar persoanele imunizate deja cu prima doză vor continua rapelul cu același tip de vaccin.

Libertatea