Gabi Luncă a murit. Artista era internată în spital cu COVID

Gabi Luncă a murit. Artista era internată în spital cu COVID

Gabi Luncă a murit vineri seară, la 82 de ani, potrivit unui anunţ făcut de fiica ei pe Faceebok, dar şi la postul de televiziune România Tv. Artista a fost diagnosticată cu COVID la începutul lunii martie şi era internată la Spitalul Județean Ilfov.

Fiica cea mică a lui Gabi Luncă, a transmis, vineri, pe Facebook, un mesaj în care anunţa decesul mamei sale: “Dupa 23 ani, din nou împreună! Cântă împreună Celui pe care L-au iubit și L-au slujit o viață întreagă! O să ne revedem…”.

Gabi Luncă a murit. Artista era internată în spital cu COVID

În urmă cu o săptămână, cântăreaţa de muzică lăutărească se află internată la Terapie Intensivă, după ce a fost diagnosticată cu COVID, potrivit Kanal D.

Rebeca Onoriu, fiica artistei, spunea atunci că este dispusă să se contamineze, pentru a putea sta alături de mama sa.

„Nu am cum să intru lângă dânsa acolo! Am fost dispusă să mă contaminez, să cumpăr toate costumele din lume! Mai dureros este că nu pot fi monedă de schimb! Nu ştiu… să dau ceva la schimb! Să plătesc ceva! Să fac cumva. Aş fi căutat să îl iau (n.r. – coronavirusul), să mă poată interna şi pe mine acolo!”, declara Rebeca Onoriu, fiica artistei.

A luat virusul de la unul din nepoţi

„Am fost la mama, avea o uşoară tuse. După care o parte din nepoţi au fost confirmaţi pozitiv. Clar ne-am dat seama că e posibil să fi contactat şi mama virusul acesta. I s-a făcut un test PCR, a ieşit pozitiv. Pe 8 martie ar fi fost ziua de naştere a tatălui meu şi Ziua Femeii. Eu i-am dus un test rapid ca şi cadou…”, spunea Rebeca Onoriu, potrivit KanalD.

Iniţial, artista a fost tratată acasă, potrivit sursei citate. „Ea şi când a fost foarte grav ne-a spus că este bine! Că luptă! Că Domnul nu o lasă! Acum doar dânsa ştie ce e în sufletul ei, în trupul ei şi ce simte. Ne protejează! Evită să spună! Spune sunt bine… deşi bine nu ştiu ce înseamnă”, a mai spus atunci fiica artistei.

Cine a fost Gabi Luncă

Gabi Luncă s-a născut la data de 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, județul Prahova, potrivit folclor-romanesc.ro.

În anul 1951 începe să cânte alături de tatăl său, Dumitru Luncă, violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploiești.

După anul 1953, Luncă devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi.

Ea a devenit cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploiești.

În perioada 1955 – 1957, înregistrează prima data la Radiodifuziunea Română, unde debutează cu melodia Pe deasupra casei mele, și de asemenea începe colaborări cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploiești şi Orchestra „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii din Ploiești.

Când avea 19 ani, Gabi Luncă înregistrează la Casa de discuri Electrecord primul ei album, cu patru piese, printre care şi melodia „Dă-mi drumul nevastă-n casă”.

Începând cu anul 1973 Gabi Luncă înregistrează până la sfârșitul carierei sunt realizate alături de formația lui Ion Onoriu (soțul acesteia), unde se alătură mai târziu clarinetistul Mieluță Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu și țambalistul Toni Iordache.

În 1980 are primul său concert în străinătate (Israel), urmând alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) și cel din New York (1983), respectiv în 1992 în Paris și Madrid.

Gabi Luncă organizează împreună cu Ion Onoriu, în 1991, cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană din istoria României, pe stadionul Dinamo.

Începând cu anul 1993, interpreta Gabi Luncă s-a retras complet de pe scena muzicală lăutărească, cântând doar la slujbele Bisericii Penticostale din București.

Alături de Dona Dumitru Siminică, Romica Puceanu și Victor Gore, Gabi Luncă aparține generației „clasice” a muzicii lăutărești urbane.

Libertatea