În ianuarie, premierul Cîțu le spunea angajaților din HORECA, frizerii sau bănci că vor avea prioritate în etapa a treia. Acum, autoritățile s-au răzgândit

În ianuarie, premierul Cîțu le spunea angajaților din HORECA, frizerii sau bănci că vor avea prioritate în etapa a treia. Acum, autoritățile s-au răzgândit

În urma unei şedinţe de guvern din luna ianuarie, strategia de vaccinare era modificată şi apărea etapa “IIIA” a vaccinării, o etapă intermediară, care să permită vaccinarea angajaţilor esenţiali din mediul privat înaintea populaţiei generale. Două luni mai târziu, vaccinarea populaţiei generale se face, în practică, fără niciun fel de prioritizare între categorii de angajaţi, deşi, când se programează, oamenii bifează pe platformă dacă sunt sau nu din categoria III A. 

STS și Comitetul naţional de coordonare a vaccinării au confirmat joi că nu există prioritizare între angajații din industria de hoteluri, restaurante, cafenele (HoReCa), angajați saloane de coafură, industria de spectacole, sistemul financiar-bancar, solicitanți de azil, persoane private de libertate, muzee, biblioteci, casieri magazine alimentare, infrastructură și telecomunicații) și categoria III B (restul populației generale, mai puțin populația pediatrică).

Etapa III A există în sistem și poate fi aleasă, la înscrierea în platforma informatică, de cei care îndeplinesc criteriile pentru a se încadra în această categorie.  Majoritatea sunt categorii profesionale expuse prin lucrul cu publicul, care nu au fost incluse în etapa a II-a.

„Ar fi trebuit să fie în etapa a II-a”

Categoria III A a fost anunțată de Premierul Florin Cîțu la mijlocul lunii ianuarie, la finalul unei ședințe de guvern.

„A fost introdusă etapa a treia A. Este o etapă intermediară, persoanele din sectorul privat care inițial ar fi trebuit să fie în etapa a doua vor fi acum în etapa a treia A. Sunt acele persoane care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni dar din privat, de exemplu personalul din bănci, supermarketuri, etc.”, a declarat premierul Cîțu.

Categoria IIIA nu s-a născut însă doar în discursul premierului, ci a apărut şi în textul legislativ: într-o anexă la strategia de vaccinare, emisă în 20 ianuarie 2021, apar trei subcategorii la etapa a III-a a vaccinării: a, b, c. În etapa III A sunt 11 categorii profesionale. 

„Nu există nicio prioritizare”

În practică însă, persoanele din categoria III A nu sunt prioritizate faţă de ceilalţi. Nu există nicio diferenţă, în ceea ce priveşte ordinea la vaccin, între o persoană din categoria III A şi una din categoria III B, după cum ne-au confirmat reprezentanţii STS.

„Referitor la notificarea persoanelor din etapa a III-a a Strategiei, platforma respectă în totalitate ordinea de înscriere pe listele de aşteptare, nefiind aplicată o prioritizare suplimentară între subcategoriile III A, III B şi III C ( populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani, n.red.)”, a precizat, la solicitarea Libertatea, Cătălin Chirca, purtător de cuvânt STS.

Întrebată de ce mai apare această împărțire la programarea pe platforma de vaccinare, colonelul Alina Moisoi a răspuns: „Trebuie să ţinem şi noi o evidenţă, câţi sunt vaccinaţi din fiecare categorie”.

foto: Hepta

Libertatea