India anunță că a descoperit o nouă variantă COVID dublu mutantă. Experții britanici consideră ”afirmațiile îndrăznețe”

India anunță că a descoperit o nouă variantă COVID dublu mutantă. Experții britanici consideră ”afirmațiile îndrăznețe”

Ministerul Sănătății din India susține că detectat o nouă variantă ”dublu mutantă” a virusului SARS-CoV-2, care se răspândește mai ușor și poate rezista vaccinurilor, relatează Daily Mail.

Potrivit sursei citate, oamenii de știință britanci spun că nu există niciun motiv pentru a intra în panică, deoarece nu există dovezi în acest sens și au criticat ”afirmațiile îndrăznețe” ale Indiei.

Experții indienii au descoperit noua variantă în urma secvenţierii şi analizei genomului unei mostre provenite din statul Maharashtra, unul dintre cele mai grav afectate state din India.

Ministerul a spus că nu poate preciza dacă noua variantă este cauza creşterii numărului de cazuri de aici sau din alte state.

”Deşi în India au fost detectate mai multe VOC şi o nouă variantă dublu mutantă, acestea nu au fost depistate într-un număr suficient pentru a stabili o relaţie directă sau pentru a explica creşterea rapidă a numărului de cazuri în anumite state”, a precizat ministerul într-un comunicat, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Anunțul Indiei este combătut ferm de oamenii de știință britanici, care au precizat ”că nu există nicio dovadă”.

”Nu ar trebui să încercăm să facem din asta ceva ce nu este”, a declarat Dr. Simon Clarke, biolog molecular la Universitatea Reading pentru Daily Mail. Cercetătorul britanic susține că ”este cel mai probabil același lucru pe care l-am văzut și în alte variante, cum ar fi cele din Brazilia și Africa de Sud – care au toate mutații multiple pe proteina lor spike. Nu am văzut încă nicio dovadă care să sugereze că este un virus recombinant”.

Dr. Clarke a criticat ministerul indian al sănătății pentru că susține că varianta este mai infecțioasă și poate fi rezistentă la imunitate, considerând afirmația ca fiind ”puțin îndrăzneață”.

Dr. Clarke a adăugat: ”Este posibil ca această variantă să aibă o rezistență imună, dar afirmația este cu siguranță destul de îndrăzneață”.

Doar o versiune hibridă de coronavirus a fost identificată până acum. Aceasta fost găsită în SUA și a fost o combinație între varianta Kent și o tulpină găsită în California.

În ceea ce privește India, țara a raportat deja mai multe cazuri din varianta descoperită pentru prima dată în Marea Britanie, precum şi cele cu originea în Africa de Sud şi Brazilia.

Miercuri, India a raportat 47.262 de noi cazuri în ultimele 24 de ore, cel mai ridicat bilanţ de la începutul lui noiembrie, numărul total al infectărilor ajungând la 11,7 milioane. Doar Statele Unite şi Brazilia au înregistrat un număr mai mare de cazuri, conform Agerpres.

Numărul deceselor din cauza COVID-19 în India în ultimele 24 de ore s-a ridicat la 275, cel mai grav bilanţ din acest an, totalul ajungând la 160.441, potrivit datelor guvernamentale.

Mai multe state au anunţat interzicerea adunărilor la care participă un număr mare de oameni, înaintea festivalului hindus Holi, care are loc în acest weekend.

Alarmat de creşterea numărului de cazuri, guvernul federal a anunţat că extinde campania de imunizare naţională la toate persoanele cu vârsta peste 45 de ani, lansând totodată un apel către oameni pentru a veni să se vaccineze.

India se situează pe al treilea loc în lume după numărul total al vaccinărilor, după Statele Unite şi Canada, dar ocupă o poziţie inferioară din punctul de vedere al inoculărilor pe cap de locuitor, potrivit site-ului Our World in Data.

FOTO: EPA-EFE

Libertatea