„Intraţi şi plângeţi”. Spania a deschis o încăpere specială pentru plâns

„Intraţi şi plângeţi”. Spania a deschis o încăpere specială pentru plâns

Spania a lansat un proiect inedit care își propune să elimine prejudecățile legate de sănătatea mintală. „Sala Plânsului” este găzduită într-o clădire din centrul Madridului, iar vizitatorii au într-un colţ al încăperii şi numere de telefon pe care le pot apela când simt nevoia, inclusiv numărul unui psiholog, relatează Reuters, citată de Mediafax.

„Intraţi şi plângeţi”/„Şi eu am anxietate” – sunt semnele cu care vizitatorii sunt întâmpinaţi în La Lloreria – Sala Plânsului din Spania.

„Este o idee excelentă pentru a ilustra problema sănătăţii mintale. Este stigmat să plângi în Spania ca în multe alte ţări”, a spus pentru Reuters Jon Nelssom, un student suedez care locuieşte în capitala Spaniei.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat în urmă cu o săptămână ca va oferi 100 de milioane de euro pentru asistenţă mintală, care va include servicii precum o linie de asistenţă ce va funcţiona 24 din 24 pentru prevenirea sinuciderilor.

„Nu este un subiect tabu, este o problemă de sănătate publică despre care trebuie să vorbim şi să acţionăm în consecinţă”, a spus el despre bolile mintale în momentul lansării planului pe 10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale.

Sinuciderile sunt a doua cea mai frecventă cauză de deces, după cauzele naturale.

Potrivit datelor guvernamentale, în 2019, 3.671 de persoane şi-au luat viaţa în Spania, iar unul din 10 adolescenţi a fost diagnosticat cu o afecţiune de sănătate mintală, în timp ce 5,8% din populaţia generală suferă de anxietate.

Libertatea