Judecătorii s-au sucit în cazul bărbatului pus să muncească la școală după ce ademenise o fetiță și îl trimit la biserică: „Eroare de transcriere!”

Judecătorii s-au sucit în cazul bărbatului pus să muncească la școală după ce ademenise o fetiță și îl trimit la biserică: „Eroare de transcriere!”

După ce Libertatea a scris despre cazul unui bărbat din județul Vaslui, condamnat cu suspendare pentru racolarea minorilor în scopuri sexuale și obligat să muncească în folosul comunității la primărie sau la școala din sat, Judecătoria Huși a modificat hotărârea. Instanța a înlocuit școala cu biserica din sat, invocând o eroare materială în documentul trimis să fie afișat public pe portalul instanțelor.

Judecătoria Huși a reacționat după ce Libertatea a prezentat pe 7 aprilie cazul unui bărbatul de 53 de ani, din comuna vasluiană Stănilești, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității la primărie sau la școală după ce încercase să racoleze în scopuri sexuale o fetiță de 10 ani. Bărbatul își recunoscuse vinovăția și a încheiat în schimb un acord în acest sens cu procurorii, acceptat de judecători.

Anterior publicării articolului, ziarul solicitase Parchetului Huși un punct de vedere asupra oportunității ca un condamnat pentru infracțiuni sexuale să muncească în folosul comunității la o școală, exemplificând cazul de la Stănilești.

„A fost o eroare materială”, susține Judecătoria

În răspunsul trimis joi redacției, Parchetul anunță că Judecătoria din Huși a corectat sentința în acest caz, invocând că în aceasta s-a strecurat o „eroare materială”, adică o greșeală de transcriere și a înlocuit munca în folosul comunității la școală cu cea la biserică.

„Potrivit art. 93 alin. 3 Cod penal (…) inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile, la Primăria comunei Stănilești/Biserica din satul Chersăcosu, comuna Stănilești, jud. Vaslui”, se arată în corectura Judecătoriei.

Acordul de recunoaștere încheiat între Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși și bărbatul de 53 de ani, din localitatea Chersăcosu, a fost validat de Judecătoria Huși luna trecută, pe 11 martie. Nimeni nu a sesizat eroarea materială până în ziua publicării articolului.

Mențiunea referitoare la școală se regăsește nu doar în soluția pe scurt, afișată pe portalul instanțelor, ci și în cuprinsul hotărârii judecătorești, acolo unde instanța menționează datele din acordul de recunoaștere, dar despre o corectură în hotărâre, Parchetul nu menționează nimic în răspunsul trimis ziarului.

Bărbatul o ademenea cu 200 de lei, „ca să facă prostii”

Cazul de la Stănilești a ajuns în atenția autorităților după ce fetița în vârstă de 10 ani i-a povestit mamei despre bărbatul care o ademenea cu bani „pentru a se săruta și a face prostii”. Și alte copile din sat au relatat că au primit avansuri de la bărbatul ce le putea fi bunic. Întregul caz poate fi citit aici.

foto: 123rf.com

Libertatea