LIVETEXT Armata israeliană a încercuit orașul Gaza. Secretarul de stat al SUA ajunge din nou la Tel Aviv. ONU spune că palestinienii sunt expuși „unui risc grav de genocid”

LIVETEXT Armata israeliană a încercuit orașul Gaza. Secretarul de stat al SUA ajunge din nou la Tel Aviv. ONU spune că palestinienii sunt expuși „unui risc grav de genocid”

Armata israeliană a anunțat joi seară că trupele sale „au finalizat încercuirea orașului Gaza”, în cadrul contraofensivei lansate împotriva Hamas, precizând că o încetare a focului „nu este deloc luată în discuții în acest moment”. Experți ai ONU au avertizat că palestinienii sunt expuși „unui risc grav de genocid” și au cerut o încetare a focului pentru ajutor umanitar în Gaza. Secretarul de stat american Antony Blinken ajunge vineri la Tel Aviv, unde spune că va discuta despre „măsuri concrete pentru a minimiza rănirile cauzate bărbaților, femeilor și copiilor din Gaza”.

08:1803-11-2023

Liderul suprem al Iranului afirmă că Israelul devine „neajutorat și confuz” în contextul războiului cu Hamas

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a afirmat vineri că, în timp ce își continuă incursiunea militară în Fâșia Gaza, Israelul devine „neajutorat și confuz”, relatează CNN.

Într-o postare în limba ebraică pe rețeaua X, fostul Twitter, Khamenei a afirmat, de asemenea, că guvernul israelian își „minte” poporul atunci când își exprimă îngrijorarea cu privire la ostaticii deținuți de Hamas în Gaza, în timp ce bombardează zonele în care aceștia ar putea fi ținuți.

„Entitatea ocupantă este acum neputincioasă și confuză, iar fără sprijinul american va fi redusă la tăcere în câteva zile”, a afirmat Ali Khamenei.

Declarațiile sale vin la câteva zile după ce președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a spus că Israelul a „depășit liniile roșii” în Gaza, ceea ce „ar putea forța pe toată lumea să acționeze”.

De asemenea, miercuri, Khamenei a cerut țărilor cu majoritate musulmană să boicoteze Israelul, oprind exporturile de petrol și alimente către această țară, potrivit agenției de știri iraniene de stat Tasnim.

08:0903-11-2023

Drone americane au survolat Gaza pentru a ajuta la localizarea ostaticilor deținuți de Hamas – Reuters

Drone de supraveghere ale Statelor Unite au fost lansate deasupra Fâșiei Gaza pentru a ajuta la colectarea de informații despre locurile unde se află ostaticii luați de Hamas care conduce enclava, relatează Reuters, citând doi oficiali americani, notează The Times of Israel.

Unul dintre oficiali a declarat că zborurile dronelor au început în urmă cu peste o săptămână.

Mai mulți cetățeni americani se numără printre ostaticii Hamas.

Informațiile publicate de Reuters vin în contextul în care secretarul de stat american Antony Blinken urmează să sosească vineri în Israel și să poarte discuții cu liderii israelieni, aceasta fiind a doua sa deplasare în țară de la începutul războiului. Înainte de a pleca, Blinken a declarat că un punct cheie al călătoriei sale va fi asigurarea eliberării tuturor ostaticilor din Gaza.

08:0303-11-2023

Kamala Harris: SUA nu vor condiționa „sprijinul pe care îl acordăm Israelului pentru a se apăra”

Vicepreședinta americană Kamala Harris a fost întrebată, în timpul unei vizite la Londra, dacă administrația de la Washington ar trebui să condiționeze ajutorul militar pentru Israel de reducerea numărului de victime civile în Gaza în timpul războiului împotriva Hamas, relatează The Times of Israel.

„Vom continua să susținem dreptul Israelului de a se apăra. Și haideți să fim clari și să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat pe 7 octombrie, când 1.400 de oameni nevinovați au fost uciși, măcelăriți – tineri care pur și simplu asistau la un concert. Și astfel, nu vom crea nicio condiție privind sprijinul pe care îl acordăm Israelului pentru a se apăra”, a declarat Kamala Harris.

Totodată, ea a deplâns moartea civililor din Gaza, subliniind însă că „nu îi spunem Israelului cum ar trebui să ducă acest război”.

07:5803-11-2023

Șeful Hezbollah, așteptat să țină vineri un discurs despre războiul dintre Israel și Hamas

Liderul grupării Hezbollah din Liban, Hassan Nasrallah, este așteptat să țină un discurs despre războiul dintre Israel și Hamas în cursul zilei de vineri, la aproape o lună de la izbucnirea confruntărilor, relatează Al Jazeera.

Discursul lui Nasrallah va fi difuzat în cadrul unui eveniment care va avea loc vineri, la ora 15:00 (aceeași oră în România – n.r.), în suburbiile sudice ale Beirutului, un bastion al Hezbollah, în memoria luptătorilor uciși în bombardamentele israeliene, notează Reuters.

De la atacul lansat de Hamas asupra Israelului, pe 7 octombrie, tensiunile au escaladat și în nordul țării, la granița cu Libanul, unde Hezbollah, un aliat al Hamas, a avut schimburi de focuri cu armata israeliană.

07:4703-11-2023

Încă patru soldați israelieni uciși în ofensiva terestră din Gaza

Armata israeliană a anunțat moartea a încă patru soldați care participau la ofensiva terestră din Gaza, relatează The Times of Israel.

Astfel, numărul total al soldaților uciși în luptele din Gaza ajunge la 23.

Alți doi soldați au fost grav răniți în timpul operațiunilor din Fâșia Gaza, anunță Forțele de Apărare ale Israelului.

07:4203-11-2023

Spitalul Al-Shifa din Gaza se va transforma într-o „groapă comună” din cauza lipsei de combustibil, spune un medic

Pe măsură ce se va epuiza combustibilul care asigură producerea energiei electrice, spitalul Al-Shifa din orașul Gaza, cea mai mare unitate medicală din enclavă, va deveni o „groapă comună”, avertizează un medic, citat de CNN.

Reprezentanții spitalelor și ai agențiilor umanitare au atras atenția că unitățile medicale din Gaza se vor opri dacă nu primesc combustibil pentru a menține liniile electrice în funcțiune, în timp ce medicii se străduiesc să trateze pacienții cu răni grave provocate de bombardamentele israeliene.

„Dacă nu există electricitate, acest spital se va transforma într-o groapă comună. Este atât de simplu, dacă nu putem menține ventilatoarele în funcțiune. Dacă nu putem să ne ducem pacienții grav răniți în sala de operație, atunci nu există nimic pentru acest loc decât să vină și să moară”, a declarat medicul Ghassan Abu-Sittah pentru CNN.

Spitalul funcționează cu un singur generator din cauza lipsei de combustibul, iar unii pacienți nu au putut fi operați în siguranță, a mai spus medicul.

„Acest lucru a însemnat că unele părți ale spitalului au fost nevoite să rămână fără lumină în această seară”, a explicat Abu-Sittah, adăugând că nu intenționează să plece, în ciuda anunțului armatei israeliene privind încercuirea orașului Gaza.

„Nu am niciun plan de a părăsi spitalul sau de a-mi părăsi pacienții. Ziua mea presupune să operez de la ora 8 dimineața până foarte târziu în noapte. Aceste operații se fac din necesitate, nu dintr-un soi de lux. Și astfel, dacă eu nu sunt acolo, la propriu, nu mai este nimeni altcineva care să le facă”, a declarat medicul.

07:0503-11-2023

Antony Blinken spune că va discuta despre „pași concreți” pentru minimizarea pagubelor provocate civililor în noua vizită în Israel

Secretarul de stat american Antony Blinken va discuta în Isarel despre măsurile pe care Israelul „poate și ar trebui” să le ia pentru a minimiza victimele civile în timpul vizitei sale la Tel Aviv, unde este așteptat să ajungă vineri, relatează CNN.

„Vom vorbi despre măsurile concrete care pot și ar trebui luate pentru a minimiza rănirile cauzate bărbaților, femeilor și copiilor din Gaza, iar acest lucru este un lucru la care Statele Unite se angajează”, a spus șeful diplomației americane.

„Când văd un copil palestinian, un băiat sau o fată scoasă dintre dărâmăturile unei clădiri prăbușite, asta mă lovește în stomac la fel de mult ca și când văd un copil în Israel sau oriunde altundeva. Așadar, acesta este un lucru la care avem obligația de a răspunde și o vom face”, a mai declarat Blinken.

Întrebat dacă Israelul a dat dovadă de reținere în ofensiva sa din Gaza, Blinken a evitat să dea un răspuns clar, afirmând că Israelul are dreptul de a se apăra și „responsabilitatea de a face tot ce este posibil pentru a proteja civilii” și că a fost „un foc încrucișat (…) creat de Hamas”.

Blinken a plecat joi într-o călătorie în Israel, Iordania, Japonia, Coreea de Sud și India. El a subliniat că SUA sunt „hotărâte să descurajeze orice escaladare” a conflictului.

„Trebuie să purtăm discuții acum despre cum putem stabili cel mai bine condițiile pentru o pace durabilă, durabilă, sustenabilă, o securitate durabilă, sustenabilă, atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni”, a mai spus oficialul american.

Departamentului de Stat al SUA precizează că Blinken urmează să se întâlnească cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și cu alți oficiali israelieni.

23:1502-11-2023

Bombardamente intense asupra nordului Fâșiei Gaza

Cerul de deasupra localităților din nordul Gazei a fost iluminat de rachete și explozii, în timp ce bombardamentul israelian asupra Fâșiei s-a intensificat în cursul nopții de joi.

NOW – Skyline over northern Gaza. pic.twitter.com/ukn2D2Uhek

— Disclose.tv (@disclosetv) November 2, 2023

Corespondentul CNN, Nic Robertson, prezent în orașul Sderot din Israel, a relatat că a văzut o ploaie de rachete care se îndreptau spre Gaza timp de mai bine de 30 de minute, luminând cerul nopții. Potrivit acestuia, numărul acestora a fost mai mare decât a fost obișnuit în ultimele săptămâni.

Potrivit geolocalizării CNN, rachete s-ar fi îndreptat spre localitatea Ben Hanoun din nordul Fâșiei Gazei, la aproximativ 4 kilometri de Sderot.

Ben Wedeman de la CNN, care a relatat de ani de zile din Fâșia Gaza, a descris Beit Hanoun, care nu este la fel de populat ca orașul Gaza din apropiere, drept una dintre zonele care a experimentat în mod tradițional intervenții militare ale Forțelor de Apărare Israelului.

De asemenea, pe imaginile din zonă se poate observa o cortină de fum care acoperă solul, sugerând posibila mișcare a trupelor în zone.

Robertson a spus că se pare că două rachete au fost lansate din Gaza în acest timp. În apropiere s-au auzit și focuri de artilerie.

Bombardamentul intens vine la scurt timp după ce armata israeliană a anunțat că au încercuit orașul Gaza.

21:4302-11-2023

Cel puțin 365 de civili au fost evacuați din Gaza astăzi

Punctul de trecere Rafah dintre Gaza și Egipt a fost deschis miercuri, permițând unui număr limitat de civili să părăsească fâșia pentru prima dată în mai bine de trei săptămâni, relatează BBC.

Ministerul egiptean al Sănătății a declarat că, până acum, 21 de palestinieni răniți au intrat joi în Egipt și 344 de străini sau cu dublă cetățenie, inclusiv 72 de copii.

Miercuri, 46 de palestinieni răniți au părăsit Gaza, precum și aproximativ 320 de deținători de pașapoarte străine.

21:3802-11-2023

OMS: Condițiile din Gaza sunt „de nedescris”

Organizația Mondială a Sănătății a făcut un apel urgent pentru accesul umanitar în Gaza, numind condițiile de acolo „de nedescris”, transmite BBC.

„Este prea târziu să-i ajutăm pe cei morți, dar îi putem ajuta pe cei vii”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă la Geneva.

El a spus că spitalele sunt pline de răniți întinși pe coridoare, în timp ce morgile sunt pline de cadavre, iar medicii fac operații fără anestezie.

14 din cele 36 de spitale din Gaza nu mai funcționează, iar 23 de spitale din orașul Gaza și nordul teritoriului au primit ordin de evacuare, potrivit OMS.

20:5102-11-2023

Armata israeliană anunță că a încercuit orașul Gaza și exclude o încetare a focului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a anunțat că forțele sale terestre au înconjurat complet orașul Gaza, transmite Times of Israel.

„Trupele noastre au finalizat încercuirea orașului Gaza, centrul activității Hamas”, a spus Hagari într-o conferință de presă.

Corpul de inginerie israelian lucrează acum pentru a localiza și neutraliza infrastructura subterană, explozibilii și alte amenințări pentru a permite IDF să se deplaseze liber în zonă, a spus Hagari.

Întrebat despre o potențială încetare a focului, Hagari a spus că „nu este deloc luată în discuții în acest moment”.

19:5102-11-2023

ONU: „Se scurge timpul pentru a preveni genocidul în Gaza”

Un grup de experți ai Națiunilor Unite au cerut o încetare a focului pentru ajutor umanitar în Gaza, avertizând că „timpul se scurge”, întrucât palestinienii sunt expuși „un risc grav de genocid”.

„Rămânem convinși că poporul palestinian este expus unui risc serios de genocid. Momentul pentru acțiune este acum. Aliații Israelului poartă, de asemenea, responsabilitatea și trebuie să acționeze acum pentru a preveni cursul său dezastruos de acțiune”, a transmis un grup de experți mandatați de ONU, într-un comunicat citat de The Guardian.

Libertatea