LIVETEXT | Israel se declară dispus să facă „mici pauze tactice” în Gaza pentru livrarea de ajutor și eliberarea ostaticilor

LIVETEXT | Israel se declară dispus să facă „mici pauze tactice” în Gaza pentru livrarea de ajutor și eliberarea ostaticilor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni seară că Israelul va lua în considerare „mici pauze tactice” în luptă pentru a facilita intrarea ajutoarelor sau ieșirea ostaticilor din Fâșia Gaza, însă a respins ideea unei încetări generale a focului. În același timp, Netanyahu a spus că ţara sa îşi va asuma „responsabilitatea generală pentru securitatea” Fâşiei Gaza pentru „o perioadă nedeterminată”, după încheierea războiului cu Hamas.

07:1007-11-2023

Israel se declară dispus să facă „mici pauze tactice” în Gaza pentru livrarea de ajutor și eliberarea ostaticilor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni seară că Israelul va lua în considerare „mici pauze tactice” în luptă pentru a facilita intrarea ajutoarelor sau ieșirea ostaticilor din Fâșia Gaza, însă a respins ideea unei încetări generale a focului, transmite Reuters.

„Nu va exista nicio încetare a focului, nicio încetare generală a focului în Gaza fără eliberarea ostaticilor noştri. În ceea ce priveşte pauzele mici – o oră aici, o alta acolo – le-am avut deja. Presupun că vom analiza circumstanţele pentru a permite bunurilor umanitare să intre sau ostaticilor noştri să plece. Dar nu cred că va exista o încetare generală a focului”, a spus premierul israelian într-un interviu pentru postul de televiziune ABC News.

În același interviu, Netanyahu a declarat că ţara sa îşi va asuma „responsabilitatea generală pentru securitatea” Fâşiei Gaza pentru o perioadă nedeterminată, după încheierea războiului cu Hamas.

23:5906-11-2023

Cinci principii pentru viitorul Fâșiei Gaza de după război, propuse de șefa Comisiei Europene

Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat un set de „principii de bază” referitoare la viitorul Fâșiei Gaza după încheierea războiului dintre Israel și Hamas, relatează Euronews.

Cele cinci principii sunt următoarele: niciun refugiu sigur pentru teroriști; fără guvern condus de Hamas; nici o prezență de securitate israeliană pe termen lung; fără strămutare forțată a palestinienilor; fără blocadă.

Ursula von der Leyen recunoaște că ideile propuse „pot părea prea ambițioase, pentru că războiul continuă să facă ravagii”, dar, subliniază ea, „nu trebuie să precupețim niciun efort pentru a menține vie speranța. Pentru a găsi o soluție durabilă, bazată pe două state, care să trăiască unul lângă altul în pace și securitate”.

23:5706-11-2023

Wall Street Journal: SUA vor să trimită Isarelului bombe ghidate

Casa Albă intenționează să transfere Israelului bombe ghidate de precizie în valoare de 320 de milioane de dolari, scrie ziarul financiar american The Wall Street Journal, citat de The Times of Israel și The Guardian.

Publicația americană precizează că a consultat corespondența trimisă săptămâna trecută de administrația Biden către Congres, care conține o notificare privind transferul de ansambluri de bombe cu glisare de tip Spice Family.

Producătorul de arme Rafael USA urmează să transfere bombele către compania mamă israeliană Rafael Advanced Defense Systems pentru a fi folosite de Ministerul israelian al Apărării, mai transmite ziarul.

Libertatea