LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 618 | Harkovul, atacat masiv cu drone. Rușii au suferit „pierderi grele” la Vuhledar, anunță Zelenski

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 618 | Harkovul, atacat masiv cu drone. Rușii au suferit „pierderi grele” la Vuhledar, anunță Zelenski

Armata rusă a lansat, la primele ore ale zilei de vineri, un atac masiv asupra Harkovului și a suburbiilor sale, cel puțin 10 drone lovind infrastructura civilă a orașului. Pe front, forţele ucrainene au respins un nou asalt al trupelor ruse în apropiere de oraşul Vuhledar, în regiunea estică Doneţk, şi îşi continuă încercările de a avansa în sud, a anunțat joi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Conform acestuia, forțele ruse au suferit “pierderi grele” în timpul asaltului asupra orașului.

07:3703-11-2023

Rusia a atacat masiv cu drone orașul Harkov

În noaptea de 2 spre 3 noiembrie, armata rusă a lansat un atac masiv asupra Harkovului și a suburbiilor sale cu cel puțin 10 drone, care au lovit infrastructura civilă, relatează Ukrinform.

Potrivit datelor preliminare, nu sunt victime. Medicii au diagnosticat trei localnici cu o reacție acută la stres.

În urma loviturilor cu drone, au luat foc o benzinărie, mai multe garaje și mașini, iar câteva clădiri au fost avariate.

De asemenea, a fost lovită o instituție de învățământ. Etajele 2 și 3, acoperișul clădirii au fost distruse, iar clădirea a luat foc. Toate incendiile sunt localizate.

„În urma uneia dintre lovituri, o benzinărie a luat foc: au luat foc garaje și mașini. O clădire cu două etaje parțial distrusă în apropiere. Nu era rezidențială, dar în interior sunt locuri de dormit pentru șederea temporară a persoanelor care a părăsit teritoriile ocupate de Rusia. Salvatorii intervin pentru scoaterea molozului”, a transmis Dmitro Chubenko, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Regionale din Harkov.

23:3402-11-2023

SUA, așteptate să anunțe vineri un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, de 425 de milioane de dolari

Administrația Biden plănuiește să anunțe vineri un pachet de ajutor militar de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina, care conține inclusiv rachete și muniții împotriva dronelor, au declarat joi doi oficiali americani, pentru agenția de presă Reuters.

Nu se așteaptă ca pachetul să includă rachete ATACMS suplimentare. Înalți congresmeni republicani din Congres l-au îndemnat pe președintele Joe Biden să trimită Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune, în pofida poziției unor parlamentari conservatori, care se opun trimiterii unui ajutor suplimentar.

Pachetul de ajutor planificat pentru Ucraina include muniții ghidate cu laser în valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari pentru doborârea dronelor rusești, potrivit unui document văzut de Reuters și de unul dintre oficiali. Fondurile pentru aceste muniții provin din programul Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), care permite administrației Biden mai degrabă să cumpere arme din industrie, decât să le scoată din stocurile de armament ale armatei americane.

Mai multe detalii: Administrația Biden, așteptată să anunțe vineri un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, de 425 de milioane de dolari. Ce arme va conține

23:1502-11-2023

Zelenski spune, în discursul său video, că Rusia pierde treptat controlul asupra Mării Negre, dar nu menționează nimic despre afirmațiile lui Zalujnîi

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, în discursul său video de joi seară adresat națiunii, că Rusia se retrage treptat în estul Mării Negre, dar acesta nu a făcut nicio referire la declarațiile generalului Valeri Zalujnîi, publicate de The Economist, care au stârnit un scandal public, scrie Ukrainska Pravda.

“Le sunt recunoscător tuturor celor care luptă și muncesc pentru a se asigura că Ucraina își menține accesul la piața globală. Rezultatele sunt bune: Rusia pierde treptat controlul asupra Mării Negre și se retrage în partea de est a zonei de apă. Îi vom prinde și acolo”, a spus liderul de la Kiev, în mesajul său video.

Președintele ucrainean a mulțumit, de asemenea, SUA pentru noua decizie de impunere a unor sancțiuni puternice împotriva Rusiei. Prin această decizie, peste 220 de entități – rusești și nu numai – care sprijină agresiunea Rusiei se află acum sub incidența sancțiunilor americane.

Miercuri, 1 noiembrie, revista The Economist a publicat un interviu cu Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei. Generalul a declarat că, în opinia lui, războiul cu Rusia trece într-o “nouă etapă”, aceea de război “pozițional” cu bătălii de uzură și obositoare. Pentru a-l câștiga, Ucraina are nevoie de tehnologii înalte, a precizat șeful armatei ucrainene.

Zalujnîi a mai afirmat că situația de pe front a ajuns într-un impas și că niciuna dintre părți nu mai poate avansa pentru că sunt echipate tehnologic la același nivel. Generalul a mai spus că situația îi amintește de Primul Război Mondial și a făcut alte câteva afirmații care au fost interpretate ca o recunoaștere a faptului că ofensiva ucraineană declanșată în vară nu merge tocmai bine.

Libertatea