LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 629 | Trupele ruse continuă să avanseze în zona Avdiivka. Volodimir Zelenski: „Vești importante din România”

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 629 | Trupele ruse continuă să avanseze în zona Avdiivka. Volodimir Zelenski: „Vești importante din România”

Armata rusă și-a continuat ofensiva în zona Avdiivka, având succes în unele zone ale frontului, unde a înaintat aproximativ 3 kilometri. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a vorbit compatrioților, luni seară, despre „veștile bune” din România, anunțând că s-a deschis un centru de instruire a piloților ucraineni pentru F-16 la Fetești.

07:5014-11-2023

Rușii continuă ofensiva la Avdiivka

Trupele ruse și-au continuat, luni, ofensiva în zona Avdiivka având succes în unele zone ale frontului. Imaginile de geolocalizare publicate pe 10 noiembrie arată, de asemenea, că trupele ruse au înaintat până la periferia de est a Stepovoy (3 km nord de Avdiivka, transmite Institutul pentru Studiul Războiului, citat de Ukrainska Pravda. 

Statul Major al Ucrainei a raportat că trupele ruse au lansat atacuri nereușite la sud-est și la sud de Novokalinovoi (11 km nord-vest de Avdiivka), la est de Pervomaiski (11 km sud-vest de Avdiivka) și Novobakhmutivka (13 km nord-est de Avdiivka), precum și lângă Avdiivka și Severni (6 km vest de Avdiivka). 

Mai mulți bloggeri militari ruși au susținut că luptele au loc în apropierea fabricii de cocs Avdiivka și la nord de Avdiivka. 

Un alt blogger militar rus a susținut că forțele ucrainene controlează cel puțin jumătate din fabrica de cocs de la Avdiivka și că rapoartele conform cărorafabrica a fost ocupată de forțele ruse sunt false. 

Bloggerii militari ruși au mai susținut că forțele ucrainene au contraatacat și au avansat cu succes lângă Avdiivka pe 13 noiembrie. Potrivit rapoartelor acestora, forțele ucrainene au avansat către gara de lângă Stepovoy și lângă restaurantul „Țarskaia Okhota” la sud de Avdiivka. 

Un alt blogger militar rus a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Krasnohorivka (5 km nord de Avdiivka).

07:2514-11-2023

Zelenski: Băieţii noştri vor fi instruiţi în România

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seara compatrioţilor despre „veştile bune” din România şi le-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloţilor pentru F-16 de la Feteşti.

„Există veşti importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloţilor de F-16, iar băieţii noştri vor fi instruiţi acolo. Sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis şi premierului olandez Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul nocturn transmis, ca în fiecare seară, ucrainenilor.

Pe de altă parte, preşedintele Zelenski a insistat din nou că obiectivul Kievului rămâne eliberarea întregului teritoriu cotropit de Rusia, inclusiv Crimeea.

22:5213-11-2023

SUA cumpără 60 de tunuri antiaeriene Gepard din Iordania pentru a le trimite în Ucraina

Departamentul american al Apărării (DoD) a cumpărat 60 de tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard din Iordania pentru a le transfera în Ucraina, a relatat la 13 noiembrie ziarul olandez De Telegraaf, citând surse anonime, potrivit The Kyiv Independent.

Armele provin din Olanda, care le-a vândut Iordaniei în 2013 pentru 21 de milioane de euro. Doar 10 ani mai târziu, Ministerul Apărării le-a cumpărat de la Iordania pentru 110 milioane de euro.

Deși Ministerul olandez al Apărării nu a comentat cu privire la faptul că armele au fost reprofilate pentru a fi folosite în Ucraina, un purtător de cuvânt a declarat pentru De Telegraaf că a fost un preț corect la momentul respectiv, iar “situația geopolitică” s-a schimbat acum, ceea ce afectează valoarea armelor.

Gepard, o armă de concepție germană introdusă pentru prima dată în serviciu în anii 1970, a fost proiectată pentru a fi folosită împotriva avioanelor și elicopterelor.

Este, de asemenea, foarte eficientă împotriva dronelor, în special împotriva dronelor de tip Shahed cu care Rusia atacă adesea Ucraina, a declarat pentru De Telegraaf Han Bouwmeester, fost general de brigadă olandez și actual profesor militar.

08:2613-11-2023

Volodimir Zelenski enumeră România printre statele care au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat România printre ţările cărora le-a mulţumit, duminică seara, pentru că au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană, în condiţiile în care iarna se apropie şi este de aşteptat ca Moscova să-şi intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene, relatează News.ro.

„Suntem aproape la jumătatea lunii noiembrie şi trebuie să fim pregătiţi pentru posibilitatea ca inamicul să mărească numărul de lovituri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre”, le-a spus ucrainenilor, duminică seara, preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic adresat naţiunii.

„Rusia se pregăteşte pentru iarnă. Iar în Ucraina, toată atenţia noastră ar trebui să se concentreze asupra apărării, asupra răspunsului la terorişti, asupra a tot ceea ce poate face Ucraina pentru a le permite oamenilor noştri să treacă mai uşor peste această iarnă şi pentru a creşte capacităţile soldaţilor noştri”, a subliniat preşedintele Volodimir Zelenski.

În acest context, el a mulţumit tuturor partenerilor care au ajutat Ucraina cu apărarea aeriană. Zelenski a menţionat mai multe state, între care şi România. „Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, statele baltice şi alte ţări”, a enumerat preşedintele Ucrainei.

Mai multe detalii: Volodimir Zelenski enumeră România printre statele care au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană: “Nu putem vorbi deschis despre toate acum”

Libertatea