Lupta unei eleve pentru ca elevii din clasa a IX-a să primească burse încă din primul semestru: „Sunt banii mei, am muncit!”

Lupta unei eleve pentru ca elevii din clasa a IX-a să primească burse încă din primul semestru: „Sunt banii mei, am muncit!”

Elevii de clasa a IX-a primesc bursă abia din semestrul al doilea, chiar dacă au avut medii bune în clasa a VIII-a, zice legea, și asta pentru că aceștia au trecut de la un ciclu școlar la altul. O elevă din Otopeni, Ilfov, crede că legea este discriminatorie și ajutată de părinți a trimis petiții la toate instituțiile care ar putea să miște lucrurile, scrie Școala 9.

Corina a învățat până anul trecut la Liceul Teoretic „Ioan Petruș” din Otopeni. A terminat clasa a VIII-a cu media 9,36. Acum este în clasa a IX-a și încă n-a primit niciun ban din bursa de merit, cum se aștepta, având în vedere rezultatele pe care le-a avut. Între timp, tânăra a intrat la un liceu din București și aștepta să îi intre bursa în cont. Doar că asta nu s-a mai întâmplat.

„S-a tot interesat din septembrie, octombrie și nimic. E ca o penalizare și nu e vina copilului, e legea strâmbă”, a explicat bunica fetei pentru Școala 9. Și ea, și nepoata au dorit să nu-și dezvăluie identitatea.

Pentru patru luni de școală, Corina ar fi putut să primească 280 de lei, fiindcă bursa de merit lunară era de 70 de lei. „Nu e o sumă foarte mare. Acum ar fi 100 de lei minimum, potrivit noilor alocări. Nu e vorba de sumă, cât e frustrarea. Copilul a zis: «sunt banii mei, am muncit!»”, mai spune bunica.

Ce spune legea

Legea de acordare a burselor spune că pentru elevii aflați în clasele de început de ciclu (adică a V-a sau a IX-a) „se acordă începând cu semestrul al doilea”.

Iar în timp ce fosta școală din Otopeni a Corinei a ales să dea burse din fonduri proprii încă din semestrul I copiilor din clasa a IX-a, conform unei modificări în regulamentul intern al școlii, liceul din București nu o face decât din semestrul II, așa cum menționează și legea.

Citiți pe Școala 9 care este poziția Ministerului Educației în această situație și ce spune șeful pentru Combaterea Discriminării.

foto: 123rf.com

Libertatea