Mai multe organizații cer autorităților un an școlar mai mare. ”România are cele mai puține zile de școală din Europa”

Mai multe organizații cer autorităților un an școlar mai mare. ”România are cele mai puține zile de școală din Europa”

Societatea Academică din România (SAR), împreună cu mai multe asociații de elevi, federația asociațiilor de părinți, dar și cu organizații precum Salvați Copiii și World Vision, fac un apel public către premier și ministrul Educației pentru ca anul școlar 2021-2022 să înceapă la 1 septembrie, conform Hotnews. De asemenea, ei cer ca anul școlar să fie mai mare.

Potrivit apelului, România este una dintre cele trei țări europene care au cele mai puține zile de școală din Europa, 165, la fel ca Malta și Albania. În acest context, semnatarii critică și decizia ministrului Sorin Câmpeanu de a prelungi vacanța de primăvară între 2 aprilie și 4 mai.

”Analfabetismul funcțional este la apogeu – aproximativ 44%. La testarea PISA 2018, România a obținut cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani. O acțiune urgentă în vederea garantării numărului minim de zile de școală într-un an calendaristic se impune, pentru a asigura un proces educațional care să urmeze principiile echității și calității”, se arată în textul semnat de organizațiilor menționate.

Care sunt principalele solicitări ale semnatarilor

Semnatarii subliniază că în România ”dreptul la școală s-a transformat în drept la vacanță” și cer mai multe măsuri, printre care.

asigurarea unui an școlar de cel puțin 165 de zile
extinderea programului de educație remedială și pe timpul vacanței de vară
începerea cursurilor școlare pe 1 septembrie
vacanțe mai scurte și periodice pe parcursul anului școlar
introducerea în structura anului școlar a unei perioade pentru formarea cadrelor didactice
anul școlar pentru elevii din învățământul profesional și tehnologic să nu fie mai lung din cauza orelor de practică
toate partidele să ceară primarilor ca începând cu 2021 să aloce mai mulți bani pentru învățământ
instruirea primarilor pentru accesarea de fonduri UE destinate școlilor

”Dacă aceste măsuri nu sunt asumate ferm și transpartinic, inacțkiunea va afecta toate domeniile societății, făcând dezvoltarea României și creșterea calității vieții un deziderat imposibil de atins, independent de culoarea politică a celor care guvernează sau vor guverna țara”, încheie semnatarii apelului.

Libertatea