Marcel Ciolacu, mesaj pentru şefii OMV după veto-ul Austriei pe Schengen: „Să-și folosească diplomația economică” pe lângă cancelarul Nehammer

Marcel Ciolacu, mesaj pentru şefii OMV după veto-ul Austriei pe Schengen: „Să-și folosească diplomația economică” pe lângă cancelarul Nehammer

Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis luni, 18 septembrie, reprezentanţilor companiei OMV, care au venit la Palatul Victoria să ceară clarificări pe legea offshore privind gazele din Marea Neagră, că nu poate discuta despre nici o modificare a legii ”din cauza climatului creat de cancelarul austriac Karl Nehammer prin veto-ul față de intrarea României în Schengen, informează G4media, care citează surse participante la întâlnire.

Marcel Ciolacu i-a invitat pe șefii OMV ”să-și folosească diplomația economică pentru ca Nehammer să își schimbe poziția față de aderarea României la Schengen”, notează sursa citată. Premierul a invocat discriminarea României față de Croația, în cazul căreia Nehammer a fost de acord cu intrarea în Schengen.

Marcel Ciolacu a mai spus că nici măcar nu poate deschide un subiect legat de legea offshore pentru că, din cauza veto-ului cancelarului Nehammer, companiile austriece au o imagine destul de proastă în România.

Luni, premierul Marcel Ciolacu a anunțat din nou că, dacă Austria va vota la Consiliul JAI din luna decembrie împotriva aderării României la Schengen, România va ataca decizia la Curtea Europeană de Justiție. La sfârşitul săptămânii trecute, cancelarul austriac Karl Nehammer a transmis că Austria nu renunță la vetoul împotriva aderării României la Schengen.

OMV solicită României să clarifice anumite prevederi din legea offshore care arată că Guvernul ”poate introduce restricții temporare de preț și vânzare” pentru anumite cantități de gaze extrase din Marea Neagră.

OMV Petrom a reclamat statul român la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris în cazul regimului de vânzare a gazelor din Marea Neagră. Plângerea OMV Petrom vizează modificarea legii offshore în ceea ce privește modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră.

Libertatea