Medic ATI din Sibiu: Cel mai greu este să intubezi un pacient şi apoi să iei legătura cu familia

Medic ATI din Sibiu: Cel mai greu este să intubezi un pacient şi apoi să iei legătura cu familia

Dorelia Maican, medic ATI la Spitalul Militar de Urgenţă din Sibiu, spune că, pentru medici, îngrijirea pacienților internați la secția de Terapie Intensivă „este un efort de echipă”, iar cel mai greu lucru pe care cadrele medicale îl fac este să încurajeze un pacient cu COVID-19 când este „disperat după o gură de aer” şi mai ales să îl intubeze, după care să-i anunţe familia, într-o postare publicată marți pe pagina oficială de Facebook a unității medicale, citată de Agerpres.

„Îngrijirea pacienţilor din ATI COVID este un efort de echipă. Cred că am înţeles cu toţii că trebuie să facem tot ce este necesar pentru a ajuta pacienţii, chiar dacă evoluţia bolii nu depinde strict de eforturile echipei medicale sau de performanţa aparaturii. Cel mai greu este să vorbeşti cu pacientul, să-l încurajezi când este epuizat, disperat după o gură de aer, să-l intubezi şi apoi să iei legătura cu familia şi să explici necesitatea unor manopere invazive”, spune Dorelia Maican, medic primar anestezie și terapie intensivă, pe pagina oficială de Facebook a Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu.

Specialista atrage atenția că infecţia cu COVID „înseamnă mult mai mult decât o simplă infecţie respiratorie”

„În evoluţia bolii pot să apară disfuncţii respiratorii, cardiace, renale, hepatice, iar tratamentul trebuie adaptat în funcţie de pacient. Nu poţi şti dacă vei face o formă severă de COVID-19 iar majoritatea pacienţilor din ATI COVID sunt nevaccinaţi”, mai explică medicul Dorelia Maican.

Medicul mai arată că vaccinul poate da o şansă oricui în faţa bolii.

„Vaccinul îţi poate da o şansă! Alege să te protejezi!”, a mai spus Dorelia Maican.

Autoritățile au anunțat marți 574 de decese COVID, dintre care 561 au avut loc în ultimele 24 de ore. Și numărul infectărilor a atins un nou nivel maxim: 18.863. La ATI, numărul pacienților internați a ajuns la 1.805.

În ultimele 24 de ore, 68.749 de persoane au fost vaccinate anti-COVID, la nivel naţional, dintre care aproape 37.000 cu prima doză, conform datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Libertatea