Ministrul Dezvoltării: Avem 386 de creşe în toată ţara. Suntem ultimii în Europa

Ministrul Dezvoltării: Avem 386 de creşe în toată ţara. Suntem ultimii în Europa

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a anunţat că anul acesta va începe proiectul național de construcție de creșe, după ce România dispune de 386 de creșe, adică o medie de aproape 10 pe județ, fiind pe ultimul loc în Europa, transmite B1.

“Anul acesta vrem să începem deja construcția lor. Nu-s puține, una, două, ci mai multe sute. Avem 386 de creșe în toată țara, ceea ce înseamnă o medie mai mică de 10 pe județ, iar la nivel european suntem pe ultimul loc, iar pe penultimul loc e Bulgaria, iar diferența e de 7%, adică chiar e o diferență”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Cseke Attila a adăugat: “Noi urmărim mai multe aspecte: să încurajăm tinerii să-și întemeieze o familie, să-și asume să aibă copii, să creștem natalitatea. Dacă nu avem infrastructura necesară. Cererea e mult mai mare decât numărul de locuri disponibile la creșă. Sunt mame care vor să revină la serviciu după un an și n-au unde să-și ducă copilul și, iertați-mi expresia, nu mereu metoda cu bunicii funcționează. Statul trebuie să vină să ofere această infrastructură”.

Ministrul Dezvoltării a spus că urmează să emită un ordin privind reglementările tehnice, care sunt din 1997.

“În primul rând, reglementările tehnice, cum se construiesc creșele, care sunt condițiile sunt din 1997. Avem un grup de lucru pe această temă, pentru că vrem să construim creșe la nivel cerințelor anului 2021. Într-o lună – lună jumate vrem să dăm acest Ordin al ministrului că, totuși, au trecut 24 de ani și sunt alte standarde”, a declarat Cseke Attila.

Libertatea