Mloldova are vaccin din donații, președintele acuză că acesta ajunge la cine nu trebuie. Maia Sandu: „Neamuri, consilieri, vaccinați înaintea medicilor și bătrânilor”

Mloldova are vaccin din donații, președintele acuză că acesta ajunge la cine nu trebuie. Maia Sandu: „Neamuri, consilieri, vaccinați înaintea medicilor și bătrânilor”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, acuză angajați ai statului că au sărit rândul la vaccinarea anti-COVID, luând doze care s-ar fi cuvenit persoanelor vulnerabile, scrie portalului local de știri Publika.

Potrivit sursei citate, șeful statului a menționat că aceste persoane, care nu fac parte din categoria lucrătorilor medicali sau a persoanelor în vârstă, incluse în prima etapă de vaccinare, au fost depistate într-o listă oferită de Ministerul Sănătății.

„688 de oameni care au primit prima doză de Pfizer sunt din categoria neamuri. 139 sunt tot felul de angajați ai instituțiilor statului, aici bănuiesc că este vorba de consilieri”, a precizat Maia Sandu.

Președintele Moldovei a semnalat vaccinări peste rând inclusiv la Centrul pentru Diagnostic Consultativ al Ministerului Apărării, dar și prin unele centre ale medicilor de familie.

„La Cantemir – 35 de doze de vaccin au mers pentru tot felul de șefi și consilieri. La Ceadîrlunga, unde doar 8 medici au fost vaccinați, iar 21 de doze au mers în afara sistemului”, a afirmat Maia Sandu.

Maia Sandu a avertizat că persoanele implicate vor răspunde în fața legii.

„E rușinos acest lucru. Noi o să sesizăm procuratura. Sunt niște oameni care trebuie să răspundă, pentru că vaccinurile au mers pe mâna directorilor de spital, șefi de secție, și atunci când doar 8 medici sunt vaccinați iar celelalte doze merg pentru oameni care nu sunt nici într-o categorie, e un lucru pentru care trebuie să se răspundă”, a spus șeful statului.

Potrivit președintelui, faptul că s-au vaccinat mai multe persoane care nu fac parte din categoria eligibilă pentru vaccinare discreditează efortul țării de a obține donații de ser anti-COVID-19, prin intermediul schemei COVAX, un program demarat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în colaborare cu Coaliția Inovațiilor pentru Pregătire Epidemică (CEPI) și Alianța Vaccinurilor Gavi, care urmărește să asigure națiunilor sărace ale lumii acces la serurile de imunizare împotriva COVID-19.

„Sunt mâhnită de lucrurile care s-au întâmplat zilele astea și de modul în care a fost distribuit Pfizer. Pentru că a venit o tranșă destul de mică de Pfizer și discuția pe care am avut-o cu Ministerul Sănătății a fost să meargă la casele de bătrâni și să se folosească acest vaccin pentru persoanele mai în vârstă”, a adăugat Maia Sandu.

Este rușinos, aceste lucruri discreditează efortul nostru de a obține donații și de a-i convinge pe producători că noi merităm să primim vaccin. Atunci când ei văd nedreptatea asta că medicii sau persoanele în vârstă sunt lăsate la coadă și se vaccinează tot felul de funcționari cărora încă nu le-a venit rândul.

Maia Sandu, președintele Moldovei, conform Publika:

Moldova este prima țară din Europa care a primit 14.400 de doze de vaccin împotriva Covid-19 prin programul COVAX, pe 4 martie.

Și România a trimis ser anti-COVID Moldovei. Prima donație, 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca COVID-19, a fost livrată Moldovei pe 27 februarie 2021, permițând țării vecine să înceapă vaccinarea lucrătorilor medicali din prima linie pe 2 martie, se arată într-un comunicat UNICEF.

Foto: EPA

Libertatea